Herbata zielona Che Xanh - Zielony Wietnam





Opis
Zielona herbata z Wietnamu
W dosłownym tłumaczeniu „herbata zielona“. Ta tradycyjna herbata do codziennego popijania, jest w Wietnamie nie tylko produkowana (w słynnej dzielnicy Thai Nguyen), ale jest też ich tradycyjnym napojem.
Niepowtarzalny smak wietnamskiej herbaty
Większe liście herbaciane równomiernie skręcone, o intensywnie zielonym kolorze. Herbata ma świeży zapach i wyraźny smak – w szczególności przy dłuższym parzeniu lekko cierpki (w Wietnamie preferowany jest intensywniejszy smak). Mimo wszystko polecamy użycie niższej temperatury wody (nawet 60 stopni Celsjusza), aby wydobyć z herbaty nuty cytrusów, trawy cytrynowej, i delikatnej tytoniowości, wraz ze zwiększaniem temperatury (do 80 stopni) smak zacznie rozwijać się w stronę wyraźnych nut tytoniowych, mineralnych, naturalnej, i przez wielu pożądanej cierpkości.
Wciąż niedoceniana herbata
Warto podkreślić, że herbaty wietnamskie, choć wciąż nie tak rozpoznawalne jak chińskie, tajwańskie, koreańskie czy japońskie mają smak jedyny w swoim rodzaju, który trudno pomylić z którąkolwiek inną herbatą zieloną. Ponadto Che Xanh otrzymała tytuł herbaty roku 1994, w konkursie Towarzystwa Miłośników Herbaty.
Charakterystyka
Ilość liści | 2 g / 100 ml |
Temperatura wody | 70°C |
Czas parzenia | 1 min |
Ilość naparów | 3 |
Inne zalecenia | Parzenie krótkie, w granicach 40-50 sekund przy pierwszym naparze, około pół minuty przy drugim i w granicach minuty i powyżej przy każdym kolejnym. W miarę parzenia kolejnych naparów zwiększaj temperaturę i/lub czas parzenia. |
Rok zbiorów | 2024 |
Data ważności | 31.12.2026 |
Charakterystyka liści | Zwinięte |
Smak | charakterystyczny, pełen nut cytrusowych po tytoniowe |
Kolor naparu | żółtawozielony |
Aromat | świeży, lekkiej prażoności |
Kolor herbaty | Zielona |
Oznaczenie jakości | Standard UE |
Sylwia Czub
14 grudnia 2014Preferuję herbaty chińskie, ale postanowiłam wypróbować tę zWietnamu, zwłaszcza, że otrzymała tytuł herbaty roku 1994. Pierwsze parzenie wychodzi bardzo mocne, a herbata jest wyraźnie cierpka. Tak mocny napar jesteśmy w stanie pić tylko rano. Drugie parzenie jest niezłe, a kolejne mam wrażenie, że zupełnie bez smaku. Herbata jest ciekawa, ale u mnie w domu nie sprawdziła się i trochę zmuszamy się, żeby wypić ją do końca.
Radosław
29 maja 2020Herbata jest smaczna i bardzo wydajna przy zachowaniu odpowiednich proporcji liści do wody oraz właściwego czasu parzenia. Dominuje charakterystyczna dla wietnamskich herbat nuta, niemniej przy parzeniu w ostudzonej do 60 stopni wodzie smak staje się mniej ściągający, delikatniejszy, a nawet słodki. Oczywiście można zaparzyć też w wyższej temperaturze, ale wówczas zdecydowanie krócej. Świetnie pobudza z rana, polecam po posiłku. Jeśli komuś zależy na taniej herbacie przy zachowaniu dobrej jakości to jest właściwy wybór!
Daniel Kościelak
2 czerwca 2020Genialna baza do herbacianej lemoniady, bardzo dobrze komponuje się z cytrusami tak jak jest podawana w czajowni na zimno. Polecam!
Filmor
7 sierpnia 2023Herbata zdecydowanie zaskakująca, niesłusznie niedoceniana. Napar w pierwszej chwili smakuje bardzo delikatnie, orzeźwiająco coś w stylu skórki cytrusowej, z czasem nasuwa się zdecydowanie ciężki dymny, lekko tytoniowy aromat. Liście nie są delikatne przez co możemy bawić się gramaturą, jak i temperaturą. Do tej pory z wielu wypróbowanych sposobów polecam każdemu spróbować 3g/100ml, 65'C, 1:15s.