Herbata Pu Erh - Qing Tuo Cha - Gniazdo 100 g
Opis
Zielony Pu Erh, przedstawiciel rodziny sheng (naturalnie dojrzewający) z Yunnanu. Godny następca Qing Bing Cha. Nadaje się do popijania codziennego.
W aromacie czuć grzyby, w smaku herbata wyrazista, z charakterystyczną dla mocno zaparzonych herbat zielonych goryczką. Idealna jako inwestycja i pozostawienie do leżakowania.
Charakterystyka
Ilość liści | 2 g / 100 ml |
Temperatura wody | 80°C |
Czas parzenia | 2 min |
Ilość naparów | 4 |
Inne zalecenia | Przed właściwym parzeniem przepłucz susz wrzątkiem. Warto użyć mniejszego naczynia (gaiwan) z dużą proporcją liści do wody (4-6 g/100 ml) przy bardzo krótkich czasach parzenia. W miarę parzenia kolejnych naparów zwiększaj czas i temperaturę parzenia. |
Rok zbiorów | 2019 |
Charakterystyka liści | Sprasowane |
Rok prasowania | 2020 |
Kolor herbaty | Pu Erh |
Oznaczenie jakości | Standard UE |
CzajmanStaś
11 stycznia 2021Prosty, klasyczny Pu Erh typu Sheng. Idealny, żeby rozpocząć przygodę z tego typu herbatami. Wyczuwalne grzyby w aromacie, a w smaku sfermentowane owoce i delikatnie kwiatowo-trawiaste nuty. Po włożeniu go do pojemnika z wikliny może sobie spokojnie leżeć i dojrzewać nabierając coraz to większej głębi smaku.
CzajmanStaś
12 stycznia 2021Prosty, klasyczny Pu Erh typu Sheng. Idealny, żeby rozpocząć przygodę z tego typu herbatami. Wyczuwalne grzyby w aromacie, a w smaku sfermentowane owoce i delikatnie kwiatowo-trawiaste nuty. Po włożeniu go do pojemnika z wikliny może sobie spokojnie leżeć i dojrzewać nabierając coraz to większej głębi smaku.
Czajuś
27 stycznia 2021Trudny do polubienia od razu. Bardzo wytrawny jak na herbatę która jest zielona. Na szczęście rekompensuje to mocnym efektem pobudzenia. W smaku w istocie grzyby i suszone owoce. Bardzo smaczny po sutym posiłku