Zielona herbata Tai Mu Long Zhu - Smocze Oczy
Opis
Szczególnie delikatna, najwyższej jakości chińska herbata z północnej części prowincji Fujian. Produkowana z wyselekcjonowanych świeżych pączków, z delikatnym aromatem i smakiem górskich wiatrów. Ta herbata zielona zwijana jest w kulki przypominające perły, które po zalaniu ciepłą wodą powabnie się rozwijają. Dlatego też herbata ta jest podawana w szklankach, aby w pełni można było się nią delektować. Możliwe jest aż pięciokrotne zaparzanie.
Listki są zwinięte do kuleczek wielkości grochu. Wydają subtelny, lecz wyraźnie kwiatowy zapach - bardzo aromatyczna. Czas parzenia powinien być wystarczająco długi, aby zwinięte listki miały czas na rozwój. Najlepiej nie przygotowywać tej herbaty w czajniku zwykłym, tylko z szklanym czajniczku, by móc obserwować piękny rozwój liści. Delikatny smak z nutami przywodzącymi na myśl deszcz oraz agrest, uwalnia się stosunkowo długo i może wytrzymać wiele parzeń.
Charakterystyka
Ilość liści | 2 g / 100 ml |
Temperatura wody | 75°C |
Czas parzenia | 2 min |
Ilość naparów | 5 |
Inne zalecenia | Zalecane parzenie: I - 2 min 30 s; II - 40 s; III - 1 min; IV, V - >1,5 min. Warto użyć mniejszego naczynia (gaiwan) z dużą proporcją liści do wody i używać wyższej temperatury przy bardzo krótkim czasie parzenia. |
Rok zbiorów | 2021 |
Data ważności | 31.12.2023 |
Charakterystyka liścia | ręcznie zwinięte liście do kuleczek wielkości grochu, o słomkowym naparze. |
Kolor herbaty | Zielona |
Pochodzenie | Chiny, Prowincja Fujian |
Łukasz
Wyśmienita zielona herbata, przy której spędziłem ostatnio niejeden naprawdę długi wieczór. Przy użyciu większej ilości suszu herbata zdaje się nie mieć końca... Osobiście wolę zaparzać ją krócej, aby napar wyszedł delikatniejszy. Kuleczki, stopniowo rozwijając się – przekazują naparowi piękny smak – delikatny, bardzo roślinny, przeplatany kwiatowymi akcentami. Herbata godna polecenia i wypróbowania.