Tai Mu Long Zhu Moli - Smocze oczy jaśminowe 2023
Opis
Smocze oczy z gór Tai Mu w wersji jaśminowej ze zbiorów 2023
Jaśminowy wariant herbaty Tai Mu Long Zhu, czyli Smoczych oczu z prowincji Fujian. Herbata powstaje z cienkich, lekko owłosionych pędów, które podczas obróbki są pracowicie zwijane w regularne kulki wielkości grochu.
Naturalnie aromatyczna
Herbata aromatyzowana klasyczną chińską metodą, polegającą na przykryciu świeżych liście herbaty wraz z zamkniętymi pąkami kwiatów jaśminu. Otwierające się pąki uwalniają swój aromat i w naturalny sposób aromatyzują liście.
Jaśminowe perły
Ta zwijana jest w kulki przypominające perły, które po zalaniu gorącą wodą powabnie się rozwijają i ujawniają ujmującą, łagodną woń jaśminu. Z kulek najpierw kiełkują długie "pajęcze nogi", aż w końcu wszystko rozpada się na zaskakująco długie i solidne pędy. Dlatego też herbata ta bywa podawana w szklankach, aby doceniając jej walory estetyczne można było się nią delektować w pełni.
Do pięciokrotnego zaparzania
Czas parzenia powinien być wystarczająco długi, aby zwinięte listki miały czas na rozwój. W przypadku tradycyjnego podawania w czajniku możliwe jest aż pięciokrotne zaparzanie.
Charakterystyka
Ilość liści | 2 g / 100 ml |
Temperatura wody | 75°C |
Czas parzenia | 2 min |
Ilość naparów | 5 |
Inne zalecenia | Zalecane parzenie: I - 2 min 30 s (lub 1 min w 80°C); II - 40 s; III - >1 min. W miarę parzenia czwartego i piątego naparu, zwiększaj temperaturę i/lub czas parzenia, nawet do 85°C |
Rok zbiorów | 2023 |
Data ważności | 31.12.2025 |
Charakterystyka liści | W kształcie kulek |
Smak | subtelnie jaśminowy, delikatny, gładki |
Kolor naparu | jasnozielony |
Aromat | pąków jaśminu |
Kolor herbaty | Zielona |
Oznaczenie jakości | Standard UE |
Maja
16 kwietnia 2020Moja totalnie ulubiona! Idealnie nadaje się do wielokrotnego parzenia - wydobywa przepiękny aromat, który można regulować pod siebie przez testowanie różnych połączeń temperatury i czasu parzenia :)
Marta
24 kwietnia 2020Bardzo lubię jaśminowe herbaty, ale ta bije wszystkie na głowę! Rewelacyjna od pierwszego parzenia, a przy każdym kolejnym wydobywają się nowe aromaty.
CzajmanStaś
15 stycznia 2021Wśród zielonych jaśminowych herbat, Tai Mu Long Zhu Moli jest rarytasem całkowicie wartym swojej ceny. Bardzo wysokiej jakości herbata zwinięta w kuleczki, które z każdym parzeniem otwierają się coraz bardziej i uwalniają do naparu coraz to intensywniejsze słodkie nuty jaśminu. Jedną porcję liści można parzyć nawet 4-5 razy. W pierwszym naparze musimy dać kuleczkom nasiąknąć i pozwolić trochę otworzyć się - trzymamy je w wodzie około 2 minuty. Kolejne parzenia są już znacznie krótsze i napar będzie gotowy do oddzielania po 40-50 sekundach. Warto eksperymentować z temperaturą i czasem parzenia.