Assam Brahmaputra






Opis
Herbata z doliny Brahmaputry - odkrycie legendarnych pionierów herbaty
Herbata ta została odkryta przed około 170 laty przez braci Bruce, legendarnych pionierów herbaty. Obecna forma tej herbaty czarnej jest wynikiem intensywnego selekcjonowania dzikiego gatunku krzewów herbacianych, później nazwanego Thea Assamica, który rósł dziko przez tysiące lat w bagnistej dżungli dorzecza Brahmaputry. Plantacja spełnia normy środowiskowe.
Czajownia na ścieżce legend - odkrycie plantacji Satrupa
W 2017 roku delegacja z Czajowni odwiedziła plantacje Satrupa. Bezpośrednio na miejscu byliśmy świadkami wojny dorodnych zbieraczek herbaty z chwastami, którzy są tu z powodu braku herbicydów niezwykle bujne. Również nawozy są wytwarzane z lokalnych źródeł organicznych, na przykład odchodów słoni, które są tu hodowane właśnie w tym celu. Brązowo-czerwony listek z zawartością jasnych tipsów, zwinięty równomiernie w kształt małych półksiężyców. W filiżance czerwono-brązowy napar o bogatym aromacie, obfitym smaku.
Charakterystyka
Ilość liści | 1,5 g / 100 ml |
Temperatura wody | 95°C |
Czas parzenia | 2,5 min |
Ilość naparów | 1 |
Rok zbiorów | 2024 |
Data ważności | 31.12.2026 |
Charakterystyka liści | Zwykłe |
Kolor herbaty | Czarna |
Oznaczenie jakości | Naturally Grown / Uprawiana Naturalnie |
Joasia
6 stycznia 2021Klasyczna czarna herbata z niższej półki, przyjemna intensywna w smaku, prosta w przygotowaniu. Przypadnie do gustu wszystkim fanom dodatków do herbaty, gdyż dobrze łączy się z cytryną, imbirem i miodem.
CzajmanStas
6 stycznia 2021Intensywna czarna herbata, aromat i głębia smaku znacznie wyraźniejsza niż w przypadku standardowych herbat cejlońskich. Pojawiają się delikatne nuty drewna i gorzkiej czekolady. Polecam do codziennego picia przed obiadem.