Herbata czarna Qi Hong - Keemun






Opis
Odkryj Smak i Aromat Tradycyjnej Czarnej Herbaty Keemun z Anhui
Tradycyjna herbata czarna pochodząca z południowochińskiej prowincji Anhui, w Europie znana również pod angielską nazwą Keemun (wymowa przypominająca "kimun" lub "czi-men" od nazwy powiatu - Qimen).
Herbata, którą wybierają "poranne skowronki"
Wyśmienita do popijania po wschodzie słońca, zapewnia doskonałe samopoczucie przez cały dzień. Równomierne listki koloru czarnego, zwinięte w drobne igiełki. Delikatny napar o smaku i aromacie miodu. Uwielbiana szczególnie przez męską część entuzjastów herbaty.
Charakterystyka
Ilość liści | 1,5 g / 100 ml |
Temperatura wody | 95°C |
Czas parzenia | 3 min |
Ilość naparów | 1 |
Rok zbiorów | 2023 |
Data ważności | 31.12.2025 |
Charakterystyka liści | Zwykłe |
Kolor herbaty | Czarna |
Oznaczenie jakości | Standard UE |
Daniel Kościelak
9 kwietnia 2020Klasyk w świetnym stosunku ceny do jakości, lekko owocowa, słodkawa i aromatyczna. Polecam zalać wrzątkiem na 3 minuty!
Fobian Ewaryst Dobdziak
30 maja 2020Bardzo zwyczajny Keemun, taki grade na jedno parzenie, w smaku mógłby być słodszy, bardziej okrągły, ale do codziennego picia, albo na początek nada się akurat. Dla tych co chcą nieco dłużej przy herbacie przysiąść polecam raczej wersję Mao Feng - ma pełniejszy smak, lepiej zbudowany (słodycz w stosunku do pikantności i bardzo lekkiej kwasowości) i jest też zdecydowanie wydajniejsza.
Fobian Ewaryst Dobdziak
30 maja 2020Bardzo zwyczajny Keemun, taki grade na jedno parzenie, w smaku mógłby być słodszy, bardziej okrągły, ale do codziennego picia, albo na początek nada się akurat. Dla tych co chcą nieco dłużej przy herbacie przysiąść polecam raczej wersję Mao Feng - ma pełniejszy smak, lepiej zbudowany (słodycz w stosunku do pikantności i bardzo lekkiej kwasowości) i jest też zdecydowanie wydajniejsza.
CzajmanStaś
15 stycznia 2021Klasyczna czerwona herbata do codziennego popijania. W smaku delikatnie miodowa, mocniej zaparzona będzie bardziej kwaskowata. Standardowe parzenie to 95 stopni przez 3 minuty. Można pobawić się niższą temperaturą, żeby był bardziej subtelny, albo... zalać wrzątkiem i parzyć przez 5min wyciągając z niego bardzo głęboki smak.