window.customerPrivacy.onMarketingConsentGranted(function () { })
Kategorie blog
PORADY - Jak przyrządzić rozgrzewającą Masalę w domu? 0
PORADY - Jak przyrządzić rozgrzewającą Masalę w domu?

 

Chłodniejsze dni zachęcają do sięgnięcia po coś, co nie tylko rozgrzeje, ale także otuli aromatem przypraw i doda energii. Herbata Masala Chai, esencja Indii, to idealny wybór. Przygotowanie jej w domu według tradycyjnej receptury jest prostsze, niż myślisz – wystarczy kilka kroków, by stworzyć ten doskonały napój! Możesz też obejrzeć naszą rolkę na Instagramie: https://www.instagram.com/reel/DCjKNyOoGpx/

 

 

1. Przygotowanie przyprawowej esencji

Masala Chai zaczyna się od przypraw. W naszym pudełku znajdziesz gotową mieszankę, w której królują skórka pomarańczowa, kardamon, cynamon, imbir i koper włoski.

  • Krok 1: Wsyp mieszankę przypraw do garnka.

  • Krok 2: Zalej ją litrem gorącej wody.

  • Krok 3: Gotuj na wolnym ogniu przez co najmniej 30 minut (dla bardziej intensywnego smaku – nawet godzinę).

  • Krok 4: Po zakończeniu gotowania, odstaw esencję do ostudzenia i przecedź przez sito.

  • Tip: Gotową esencję możesz przechowywać w lodówce do 3 miesięcy, co pozwala szybko przygotowywać Masalę zawsze, gdy najdzie Cię ochota!

 

 

2. Zaparzenie czarnej herbaty

Czarna herbata Assam CTC, znajdująca się w drugim opakowaniu, jest sercem tego napoju.

  • Krok 1: Odmierz 2 g herbaty na każde 100 ml wody.

  • Krok 2: Zalej liście wodą o temperaturze 90-95°C i parz przez 2,5–3 minuty.

  • Krok 3: Uzyskany napar powinien być intensywny, ale nie zbyt gorzki.

 

 

3. Połączenie herbaty z esencją przyprawową

  • Krok 1: Do dzbanka wlej przygotowaną herbatę (np. 350 ml).

  • Krok 2: Dodaj esencję przypraw w proporcji 1:3, by uzupełnić napój (np. 150 ml esencji).

  • Tip: Jeśli esencja jest schłodzona, warto ją wcześniej lekko podgrzać.

 

 

4. Dodatek mleka i miodu

Masala Chai można dopasować do własnych upodobań:

  • Dodaj mleko – krowie, migdałowe, owsiane lub inne, jakie lubisz.

  • Osłódź napój miodem, cukrem trzcinowym lub syropem klonowym według uznania.

 

 

5. Dlaczego warto wybrać naszą Masalę?

  • Ekologiczna herbata BIO: Certyfikowane uprawy spełniające najwyższe standardy środowiskowe.

  • Autentyczne przyprawy: Bez kompromisów w jakości i smaku.

  • Poza klasyczną masalą jest kilka wariantów do wyboru:

    Masala Punjab: przyprawa + czarna herbata z dodatkiem kardamonu,

    Masala Kerala: przyprawa + czarna herbata z miętą nana,

    Masala Bengal: przyprawa + czarna herbata z dodatkiem czarnego i białego pieprzu.

 

 

Spróbuj i odkryj, dlaczego jest to ulubiony napój milionów ludzi na całym świecie!

Zapraszamy też do obejrzenia naszego materiału na Instagramie: https://www.instagram.com/reel/DCjKNyOoGpx/

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl