Herbata Masala Punjab BIO
Opis
Esencja Indii - Tradycyjna receptura czarnej herbaty i aromatycznych przypraw
Jak przygotować i podawać herbatę Masala?
W każdym pudełku znajdują się 2 paczuszki. 1 zawiera herbatę czarną Assam CTC a druga gotową mieszankę przypraw złożoną ze skórki pomarańczy, kardamonu, cynamonu, imbiru, kopru włoskiego i anyżu.
Żeby przygotować doskonałą Masala Chai należy wspomnianą mieszankę przypraw (bez herbaty) zalać w garnku litrem gorącej wody i gotować na wolnym ogniu przez co najmniej 30 minut. Najlepsze rezultaty w mojej opinii daje jednak gotowanie jej 2 razy dłużej przez pełną godzinę, następnie odstawienie garnka do ostudzenia się. Gotową esencję można przelać przez sito do zamykanego baniaka (lub dużego słoika) i przechowywać w lodówce do nawet 3 miesięcy.
Herbatę czarną zawartą w drugim opakowaniu należy parzyć w proporcji 2g/100 ml, 90-95°C przez 2,5 do 3 minut. Napar powinien być krzepki, ale nieprzesadnie gorzki. Wówczas dodajemy esencję z przypraw (można ją wcześniej podgrzać dla lepszego efektu) w proporcji około 1:3 w stosunku do herbaty, np. jeśli mamy dzbanek o pojemności 500ml to należy sporządzić około 350 ml herbaty i dolać esencji do pełna.
Do tak gotowego napoju możemy dodać jeszcze mleka – to może być jakie chcecie: krowie, skondensowane, bez laktozy, migdałowe, owsiane - i/lub ulubionego miodu.
Herbata ekologiczna BIO Organic
Charakterystyka
Ilość liści | 1 g / 100 ml |
Temperatura wody | 100°C |
Czas parzenia | 2 min |
Ilość naparów | 1 |
Rok zbiorów | 2022 |
Data ważności | 31.12.2024 |
Charakterystyka liści | Zwykłe |
Kolor herbaty | Czarna |
Oznaczenie jakości | Certyfikowana BIO Organic |
Cezary Wiśniewski
15 maja 2020Masala jak zwykle bardzo specyficzna. Pomysł na nią naprawdę przedni. Idealna na chłodne zimowe dni, albo letnie zimne popołudnia. Rozgrzewa, euforyzuje i dodaje chęci do pracy twórczej. W Punjabie czuć wyraźnie kardamon a to zawsze jest dobry dodatek do przypraw korzennych. Zamiast miodu, można dodać cukru trzcinowego, spełnia rolę odpowiednio.