window.customerPrivacy.onMarketingConsentGranted(function () { })

Herbata Masala Punjab BIO

0
Cena: 40,00 zł 40.00
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]
dodaj do przechowalni
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 48 godzin

Opis

Esencja Indii - Tradycyjna receptura czarnej herbaty i aromatycznych przypraw

Tradycyjna receptura bardzo aromatycznych przypraw i czarnej herbaty z dodatkiem kardamonu, pochodząca z gwarnych ulic gorących miast Indii. Jest nieodłącznym elementem dziennego i nocnego życia mieszkańców i ulubionym napojem turystów. Esencja Indii. W Indiach tradycyjnie przyprawy gotuje się kilkanaście bądź kilkadziesiąt minut wraz z czarną herbatą, mlekiem i cukrem/miodem.

Jak przygotować i podawać herbatę Masala?

W każdym pudełku znajdują się 2 paczuszki. 1 zawiera herbatę czarną Assam CTC a druga gotową mieszankę przypraw złożoną ze skórki pomarańczy, kardamonu, cynamonu, imbiru, kopru włoskiego i anyżu.

Żeby przygotować doskonałą Masala Chai należy wspomnianą mieszankę przypraw (bez herbaty) zalać w garnku litrem gorącej wody i gotować na wolnym ogniu przez co najmniej 30 minut. Najlepsze rezultaty w mojej opinii daje jednak gotowanie jej 2 razy dłużej przez pełną godzinę, następnie odstawienie garnka do ostudzenia się. Gotową esencję można przelać przez sito do zamykanego baniaka (lub dużego słoika) i przechowywać w lodówce do nawet 3 miesięcy.

Herbatę czarną zawartą w drugim opakowaniu należy parzyć w proporcji 2g/100 ml, 90-95°C przez 2,5 do 3 minut. Napar powinien być krzepki, ale nieprzesadnie gorzki. Wówczas dodajemy esencję z przypraw (można ją wcześniej podgrzać dla lepszego efektu) w proporcji około 1:3 w stosunku do herbaty, np. jeśli mamy dzbanek o pojemności 500ml to należy sporządzić około 350 ml herbaty i dolać esencji do pełna.

Do tak gotowego napoju możemy dodać jeszcze mleka – to może być jakie chcecie: krowie, skondensowane, bez laktozy, migdałowe, owsiane - i/lub ulubionego miodu.

Skład: czarna herbata, cynamon, imbir, goździki, koper włoski, skórka pomarańczowa.
 
Masa netto: 2 x 50 g

Herbata ekologiczna BIO Organic

Herbata z upraw ekologicznych, certyfikowana BIO. Plantacja spełnia normy środowiskowe i najnowsze wytyczne związane z działaniami proekologicznymi.

Charakterystyka

Ilość liści 1 g / 100 ml
Temperatura wody 100°C
Czas parzenia 2 min
Ilość naparów 1
Rok zbiorów 2022
Data ważności 31.12.2024
Charakterystyka liści Zwykłe
Kolor herbaty Czarna
Oznaczenie jakości Certyfikowana BIO Organic

Opinie o produkcie (1)

Nikt nie dodał jeszcze opinii dla tego produktu. Bądź pierwszy i podziel się swoim doświadczeniem!
15 maja 2020

Masala jak zwykle bardzo specyficzna. Pomysł na nią naprawdę przedni. Idealna na chłodne zimowe dni, albo letnie zimne popołudnia. Rozgrzewa, euforyzuje i dodaje chęci do pracy twórczej. W Punjabie czuć wyraźnie kardamon a to zawsze jest dobry dodatek do przypraw korzennych. Zamiast miodu, można dodać cukru trzcinowego, spełnia rolę odpowiednio.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl