Zgodnie z wynikami testów Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności pestycydy są obecne w większości spożywanych przez nas produktów spożywczych.
Jak wpływają na nasze zdrowie?
Istnieje wiele badań prowadzonych przez cenionych naukowców z renomowanych uniwersytetów, które wskazują na związek pomiędzy częstszym występowaniem pestycydów a narodzinami dzieci z zaburzeniami spektrum autystycznego. Wskazują na niebezpieczeństwa związane ze spożywaniem pestycydów, do których zalicza się zwiększone ryzyko wystąpienia nowotworów mózgu i zachorowalność na białaczkę. Zidentyfikowano i opisano dwanaście substancji zawartych w pestycydach, które są niebezpieczne dla ludzkiego mózgu. Wykazano związek między pestycydami a chorobą Parkinsona.
I tak dalej, i tak dalej. Jednak celem tego artykułu nie jest podkreślanie negatywnych skutków pestycydów, ale myślenie o tym, jak sobie z nimi poradzić.
A więc jak wygląda w praktyce kwestia zawartości pestycydów w herbacie??
Intensywne rolnictwo, które jest typowe dla rozwiniętych gospodarczo krajów w Azji, takich jak Japonia i Tajwan, i które zaczyna występować także w Chinach, niesie ze sobą ogromne niebezpieczeństwo. Niebezpieczeństwem tym jest konieczność stosowania oprysków przeciwko latającym szkodnikom, do których należą insektycydy i opryski chwastów, czyli herbicydy. Jednocześnie nie wolno zapominać o potrzebie intensywnego nawożenia i często sztucznego nawadniania. Odpowiedź na pytanie: dlaczego? - jest prosta.
Każdy plantator herbaty, który decyduje, jak będzie postępować przy nawożeniu swojej ziemi oraz jaki stopień intensyfikacji wybierze do swojego uprawiania ziemi, stoi przed dwiema podstawowymi opcjami.
-
Rolnictwo konwencjonalne
Tą pierwszą opcją jest procedura, która nie respektuje praw natury i brutalnie zakłóca jej zrównoważony cykl.
-
w pierwszej fazie zostaje wycięty i spalony pierwotny las
-
wraz ze zniszczeniem lasu dochodzi do zniszczenia różnorodności biologicznej. Zostaje wypędzona pierwotna fauna, wytępione pierwotne owady, wykorzeniona pierwotna flora
-
w odsłoniętej glebie są sadzone sadzonki wyselekcjonowanych krzewów herbacianych, które zostały wyhodowane w innym miejscu, w innych warunkach klimatycznych i glebowych, w celu maksymalizacji zysku
-
wyselekcjonowane krzewy herbaciane są w większości typu chińskiego, tj. o płytkich korzeniach, które same nie są zdolne do zagłębienia się i osiągnięcia poziomu wód podziemnych
-
wyselekcjonowane krzewy herbaciane zużywają duże ilości składników odżywczych z gleby, aby dać oczekiwany plon
-
wyselekcjonowane krzewy herbaciane nie są odporne na szkodniki, które dzięki wytworzonemu przez człowieka monokulturowemu środowisku rozmnażają się bardzo szybko.
I w ten sposób dość szybko po posadzeniu monokulturowych plantacji dochodzi do sytuacji krytycznej, gdy deszcz wypłukuje żyzną glebę, krzewom herbacianym zaczyna brakować wilgoci i składników odżywczych, pojawia się potrzeba walki z szybko rozkwitającymi miejscowymi chwastami, a przede wszystkim z nalotami szkodników, które nie mają żadnych naturalnych wrogów. Rolnicy nie mają wyboru i muszą zacząć nawożenie nawozami sztucznymi, zwalczać chwasty za pomocą sztucznych herbicydów a przeciwko latającym szkodnikom użyć pestycydów. Ponadto rolnicy stoją przed koniecznością budowy kosztownego systemu nawadniania, co sytuację na pewien czas ratuje, ale herbata staje się bezpowrotnie coraz droższa.
-
Gospodarstwo przyjazne dla lasów
Drugą opcją jest założenie małych plantacji herbacianych z myślą o zachowaniu lokalnego ekosystemu lub bezpośrednie zasadzenie krzewów herbacianych w oryginalnym biotopie. Ta metoda jest początkowo bardziej skomplikowana, ale ostatecznie przynosi rolnikom większe korzyści, a przede wszystkim dobre poczucie, że nie podcinają pod sobą gałęzi zrównoważonego rolnictwa.
-
nie ma potrzeby niszczenia pierwotnego biotopu
-
do sadzenia są wykorzystywane lokalne i najlepiej dzikie gatunki krzewów herbacianych
-
nie dochodzi do erozji gleby
-
krzewy herbaciane są w stanie dotrzeć swoimi korzeniami do wód podziemnych, a ponadto pierwotny ekosystem zatrzymuje wodę lepiej niż wypalone równiny
-
krzewy herbaciane są w stanie utrzymać się drogą naturalną z substancji odżywczych uzyskanych z gleby
-
krzewy herbaciane są bardziej odporne na szkodniki, które nie rozmnażają się tak szybko, ponieważ należą one do niezakłóconego łańcucha pokarmowego i mają własnych wrogów, którzy je tępią w sposób naturalny.
Jak możemy wpływać na wybrany sposób prowadzenia gospodarki rolnej my, sprzedawcy herbaty, ludzie prowadzący herbaciarnie, ale także zwykli konsumenci?
Przede wszystkim poprzez oświatę i wyjaśnianie, że FFF jest przyszłością przemysłu herbacianego. Jeśli zaakceptujemy tę wizję i będziemy kupować w pierwszym rzędzie herbaty uprawiane metodą FFF, która pozwala zachować różnorodność biologiczną, pomaga prowadzić zrównoważone uprawy rolne i eliminuje potrzebę stosowania pestycydów i nawozów sztucznych, to „konwencjonalni rolnicy“ będą się musieli przeorientować. Będą musieli zacząć myśleć o zmianie sposobu uprawiania herbaty. Istnieją już przykłady, gdzie w uprzednio założonych plantacjach herbacianych zaczęto sadzić sadzonki pierwotnych gatunków drzew, aby do ich koron wróciły ptaki, po których na pewno pojawią się ich drapieżniki i całe środowisko uzyska tak pożądaną równowagę. Czyli jest to możliwe.
Po drugie, należy dbać o czystość herbaty i kontrolować, czy w trakcie jej uprawiania nie zostały zastosowane pestycydy lub nawozy sztuczne. Jeśli tak, to które, w jakim stopniu i kiedy, a tym samym chronić zdrowie nas wszystkich.
Pestycydy są nie tylko niepozornym zagrożeniem, ale również narzędziem, który możemy wykorzystać, aby poprawić już zakłóconą równowagę naturalną.
Autor tekstu: Jiri Simsa