Kategorie blog
Pestycydy są niepozornym zagrożeniem, ale także dobrym narzędziem. 0

Zgodnie z wynikami testów Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności pestycydy są obecne w większości spożywanych przez nas produktów spożywczych.

Jak wpływają na nasze zdrowie?

Istnieje wiele badań prowadzonych przez cenionych naukowców z renomowanych uniwersytetów, które wskazują na związek pomiędzy częstszym występowaniem pestycydów a narodzinami dzieci z zaburzeniami spektrum autystycznego. Wskazują na niebezpieczeństwa związane ze spożywaniem pestycydów, do których zalicza się zwiększone ryzyko wystąpienia nowotworów mózgu i zachorowalność na białaczkę. Zidentyfikowano i opisano dwanaście substancji zawartych w pestycydach, które są niebezpieczne dla ludzkiego mózgu. Wykazano związek między pestycydami a chorobą Parkinsona.

I tak dalej, i tak dalej. Jednak celem tego artykułu nie jest podkreślanie negatywnych skutków pestycydów, ale myślenie o tym, jak sobie z nimi poradzić.

A więc jak wygląda w praktyce kwestia zawartości pestycydów w herbacie??

Intensywne rolnictwo, które jest typowe dla rozwiniętych gospodarczo krajów w Azji, takich jak Japonia i Tajwan, i które zaczyna występować także w Chinach, niesie ze sobą ogromne niebezpieczeństwo. Niebezpieczeństwem tym jest konieczność stosowania oprysków przeciwko latającym szkodnikom, do których należą insektycydy i opryski chwastów, czyli herbicydy. Jednocześnie nie wolno zapominać o potrzebie intensywnego nawożenia i często sztucznego nawadniania. Odpowiedź na pytanie: dlaczego? - jest prosta.

Każdy plantator herbaty, który decyduje, jak będzie postępować przy nawożeniu swojej ziemi oraz jaki stopień intensyfikacji wybierze do swojego uprawiania ziemi, stoi przed dwiema podstawowymi opcjami.

  1. Rolnictwo konwencjonalne

Tą pierwszą opcją jest procedura, która nie respektuje praw natury i brutalnie zakłóca jej zrównoważony cykl.

  • w pierwszej fazie zostaje wycięty i spalony pierwotny las

  • wraz ze zniszczeniem lasu dochodzi do zniszczenia różnorodności biologicznej. Zostaje wypędzona pierwotna fauna, wytępione pierwotne owady, wykorzeniona pierwotna flora

  • w odsłoniętej glebie są sadzone sadzonki wyselekcjonowanych krzewów herbacianych, które zostały wyhodowane w innym miejscu, w innych warunkach klimatycznych i glebowych, w celu maksymalizacji zysku

  • wyselekcjonowane krzewy herbaciane są w większości typu chińskiego, tj. o płytkich korzeniach, które same nie są zdolne do zagłębienia się i osiągnięcia poziomu wód podziemnych

  • wyselekcjonowane krzewy herbaciane zużywają duże ilości składników odżywczych z gleby, aby dać oczekiwany plon

  • wyselekcjonowane krzewy herbaciane nie są odporne na szkodniki, które dzięki wytworzonemu przez człowieka monokulturowemu środowisku rozmnażają się bardzo szybko.

I w ten sposób dość szybko po posadzeniu monokulturowych plantacji dochodzi do sytuacji krytycznej, gdy deszcz wypłukuje żyzną glebę, krzewom herbacianym zaczyna brakować wilgoci i składników odżywczych, pojawia się potrzeba walki z szybko rozkwitającymi miejscowymi chwastami, a przede wszystkim z nalotami szkodników, które nie mają żadnych naturalnych wrogów. Rolnicy nie mają wyboru i muszą zacząć nawożenie nawozami sztucznymi, zwalczać chwasty za pomocą sztucznych herbicydów a przeciwko latającym szkodnikom użyć pestycydów. Ponadto rolnicy stoją przed koniecznością budowy kosztownego systemu nawadniania, co sytuację na pewien czas ratuje, ale herbata staje się bezpowrotnie coraz droższa.

 

  1. Gospodarstwo przyjazne dla lasów

Drugą opcją jest założenie małych plantacji herbacianych z myślą o zachowaniu lokalnego ekosystemu lub bezpośrednie zasadzenie krzewów herbacianych w oryginalnym biotopie. Ta metoda jest początkowo bardziej skomplikowana, ale ostatecznie przynosi rolnikom większe korzyści, a przede wszystkim dobre poczucie, że nie podcinają pod sobą gałęzi zrównoważonego rolnictwa.

  • nie ma potrzeby niszczenia pierwotnego biotopu

  • do sadzenia są wykorzystywane lokalne i najlepiej dzikie gatunki krzewów herbacianych

  • nie dochodzi do erozji gleby

  • krzewy herbaciane są w stanie dotrzeć swoimi korzeniami do wód podziemnych, a ponadto pierwotny ekosystem zatrzymuje wodę lepiej niż wypalone równiny

  • krzewy herbaciane są w stanie utrzymać się drogą naturalną z substancji odżywczych uzyskanych z gleby

  • krzewy herbaciane są bardziej odporne na szkodniki, które nie rozmnażają się tak szybko, ponieważ należą one do niezakłóconego łańcucha pokarmowego i mają własnych wrogów, którzy je tępią w sposób naturalny.

 

Jak możemy wpływać na wybrany sposób prowadzenia gospodarki rolnej my, sprzedawcy herbaty, ludzie prowadzący herbaciarnie, ale także zwykli konsumenci?

Przede wszystkim poprzez oświatę i wyjaśnianie, że FFF jest przyszłością przemysłu herbacianego. Jeśli zaakceptujemy tę wizję i będziemy kupować w pierwszym rzędzie herbaty uprawiane metodą FFF, która pozwala zachować różnorodność biologiczną, pomaga prowadzić zrównoważone uprawy rolne i eliminuje potrzebę stosowania pestycydów i nawozów sztucznych, to „konwencjonalni rolnicy“ będą się musieli przeorientować. Będą musieli zacząć myśleć o zmianie sposobu uprawiania herbaty. Istnieją już przykłady, gdzie w uprzednio założonych plantacjach herbacianych zaczęto sadzić sadzonki pierwotnych gatunków drzew, aby do ich koron wróciły ptaki, po których na pewno pojawią się ich drapieżniki i całe środowisko uzyska tak pożądaną równowagę. Czyli jest to możliwe.

Po drugie, należy dbać o czystość herbaty i kontrolować, czy w trakcie jej uprawiania nie zostały zastosowane pestycydy lub nawozy sztuczne. Jeśli tak, to które, w jakim stopniu i kiedy, a tym samym chronić zdrowie nas wszystkich.

Pestycydy są nie tylko niepozornym zagrożeniem, ale również narzędziem, który możemy wykorzystać, aby poprawić już zakłóconą równowagę naturalną.

Autor tekstu: Jiri Simsa

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl