Kategorie bloga
Czaisz? Festiwal Herbaty 2019 0
Czaisz? Festiwal Herbaty 2019

Na organizowanym przez nas festiwalu herbaty jak zwykle pojawią się herbaciani kupcy, którzy będą mieli okazję nie tylko zaoferować swoje produkty, ale również o nich opowiedzieć. Jest to idealna okazja, żeby lepiej poznać osoby, od których kupujemy herbatę i otworzyć się na nowości. Oprócz sprzedawców herbaty pojawią się ceramicy specjalizujący się w naczyniach do herbaty, a także kombucza, kuchnia azjatycka oraz nowość - festiwalowe piwo z herbatą!

W programie Czaisz? pojawi się również cykl warsztatów i prelekcji dotyczących herbaty i kultury jej picia. Po wydarzeniu, przechodzimy do nieoficjalnej części integracyjnej, czyli naszego festiwalowego Tea Party.

Program wydarzenia:

 

STREFA WYKŁADOWA

TARASY CK ZAMEK

 

12:00 - 12:20 Otwarcie Festiwalu

Oficjalne otwarcie wydarzenia, zapraszają: Czajownia Wrocław oraz Centrum Kultury “Zamek”

 

12:30 - 13:20 Czy herbata to superżywność? (Piotr Mońka)

Zapraszam na prezentację o prozdrowotnych właściwościach i zagrożeniach dla zdrowia związanych z piciem herbaty. Będzie o katechinach i taninach, ale też o szczawianach i pestycydach. Czym są, skąd się biorą i jaki mają wpływ na zdrowie? Czy można nadużyć herbaty i czy jest ona używką? 

Spotkanie poprowadzi Piotr Mońka - doktor nauk technicznych, na ścieżce herbaty od 2010 roku, współzałożyciel wrocławskiej Czajowni, współorganizator Festiwalu Czaisz?

 

13:30 - 14:20 Symbioza Kombucha - wszystko o fermentowanej herbacie (Mariusz Jakubowski)

Symbioza to współdziałanie kilku gatunków mikroorganizmów, polegające na wzajemnej stymulacji wzrostu. Takie współdziałanie występuje w kulturach fermentacyjnych kombuchy, czyli napoju na bazie herbaty, który podbił rynek USA i Australii. Ten tradycyjny napój to także ciekawe przemiany biochemiczne, dawka zdrowia i źródło nut pochodzących z herbaty, które zmieniają się w trakcie fermentacji. Opowiem o stronie naukowej na podstawie swoich badań oraz praktycznej na podstawie doświadczenia ze Stanów.

Mariusz Jakubowski- mgr inż. towaroznawstwa i zarządzania jakością, przedsiębiorca i badacz napoju kombucha, obecnie prowadzi badania w swoim start-upie Better Industry we współpracy z Laboratorium PPNT Gdynia.

 

14:30 - 15:50 Kultura herbaty w Korei (Łukasz Janik)

Podczas spotkania odbędziemy podróż w czasie do początków herbaty na Półwyspie Koreańskim, tych legendarnych i tych udokumentowanych, po czym przebędziemy wraz z nią jej pełną wzlotów i upadków drogę ku współczesności. Przyjrzymy się postaciom i okolicznościom, które ukształtowały podejście Koreańczyków do herbaty i ich zwyczaje z nią związane.

Spotkanie poprowadzi Łukasz Janik, z wykształcenia koreanista, badający kulturę herbaty (nie tylko) w Korei.

 

16:00 - 17:20 Wietnam okiem herbaciarza (Joanna Bożek)

Jak bardzo herbacianym krajem jest Wietnam? Czy Wietnamczycy znają i lubią herbatę, którą produkują? Tego starałam się dowiedzieć podczas moich dwóch wypraw do tego niezwykłego kraju. Z plecakiem na plecach przemierzyłam ponad 3500 kilometrów. Co odkryłam i gdzie zajechałam ? Tego dowiesz się podczas mojego wykładu. 

Joanna Bożek - pasjonatka herbaty i podróżniczka, autorka bloga o herbacie i inicjatorka herbacianych spotkań. 

 

17:30 - 18:20 Jak pić herbatę...przyjemnie! (Anton Tiscornia)

W Japonii jest herbaciane przysłowie Ichigo Ichie: "w czasie jednego życia, każde spotkanie jest unikalne", więc nasz prelegent Anton postanowił spróbować znaleźć odpowiedź na proste pytanie: jak pić herbatę? Zapraszamy w podróż dookoła świata w poszukiwaniu najprzyjemniejszej czarki herbaty, którą można odnaleźć w niepowtarzalności codziennych czynności.

Anton Tiscornia - fascynat kultury herbaty, inicjator spotkań przy herbacie, właściciel katowickiej herbaciarni  Ekspedycja Coffehouse

 

18:30 - 19:30 Czaj z samowara! (Roman Wirth)

Zapraszamy na herbatę z samowara, degustację połączoną z instruktażem prawidłowego rozpalania samowara węglowego i przygotowaniem kilku rodzajów herbat czarnych łamanych. Nie zabraknie herbaty gruzińskiej na esencję, tureckiej z pokazem prażenia, earl greya i rosyjskiej karawany. 

Samowar uruchomi Roman Wirth, współorganizator cieszyńskiego Święta Herbaty, człowiek herbaty. 



20:00 Tea Party (Wojtek Furmaniak)

Zapraszamy na orientalną podróż muzyczną, inspirowaną ścieżkami herbaty. 

 

STREFA WARSZTATOWA

Parter CK Zamek

12:00 - 13:30 Podstawy parzenia herbaty i jej ocena sensoryczna (Maciej Stafiej)

Obowiązują zapisy (bilet 5 zł)  https://bit.ly/2kf55c4  

Warsztaty herbaciane połączone z degustacją, to wstęp do świata herbaty dla osób, które chcą poukładać wiedzę na temat tej rośliny i naparu, który z niej powstaje. W trakcie spotkania, dowiesz się między innymi:

- Jak produkowana jest herbata;

- Czym różni się herbata zielona od herbaty czarnej;

- Dlaczego warto jest być świadomym konsumentem herbaty;

- Jaka jest przewaga herbat liściastych nad ekspresowymi;

- Jak wybrać dobrą herbatę;

- Dlaczego parzenie herbaty w stylu wschodnim jest najlepszym wyborem;

Po części teoretycznej, będziemy wspólnie parzyć herbaty oraz dowiemy się jak robić to poprawnie. 

Forma warsztatu jest luźna, dlatego podczas spotkania będziemy mogli wymienić się swoimi doświadczeniami, a także poznać zdanie innych na temat konkretnych herbat. Będziemy pracować również na "kole smaków i aromatów", dzięki czemu łatwiej będzie nam wyrazić swoje doznania sensoryczne.

Maciej Stafiej - bloger, który obrał kurs na herbatę, współorganizator poznańskiego Festiwalu Herbaty Zaparzaj!



13:30 - 14:30 Warsztaty wypieku i zdobienia pierników (Piernikarnia Wrocławska)

Obowiązują zapisy (bilet 5 zł) https://bit.ly/2kexcbk 

Warsztaty poprowadzą właściciele Piernikarni Wrocławskiej - małej manufaktury pierników, która na co dzień działa tuż obok wrocławskiego rynku. Powstają tam tradycyjne pierniki z najlepszych dolnośląskich składników: mąki z małego młyna, masła z lokalnej mleczarni, miodu z zaprzyjaźnionej pasieki.

Podczas warsztatów, każdy z uczestników przygotuje własnoręcznie piernik, poznając wszystkie etapy jego przygotowania: wygniatanie ciasta, wałkowanie, wycinanie, formowanie, pieczenie i wreszcie zdobienie. 

15:30 - 16:30 Warsztaty wypieku i zdobienia pierników (Piernikarnia Wrocławska)

Obowiązują zapisy (bilet 5 zł) https://bit.ly/2kexcbk 

Warsztaty poprowadzą właściciele Piernikarni Wrocławskiej - małej manufaktury pierników, która na co dzień działa tuż obok wrocławskiego rynku. Powstają tam tradycyjne pierniki z najlepszych dolnośląskich składników: mąki z małego młyna, masła z lokalnej mleczarni, miodu z zaprzyjaźnionej pasieki.

Podczas warsztatów, każdy z uczestników przygotuje własnoręcznie piernik, poznając wszystkie etapy jego przygotowania: wygniatanie ciasta, wałkowanie, wycinanie, formowanie, pieczenie i wreszcie zdobienie. 

17:00 - 18:00 Blaski i cienie własnej uprawy herbaty w Gruzji (Michał Królikowski)

Nie każdy ma możliwość picia herbaty z własnego ogródka… Dlaczego nie? To da się zrobić. Od jakiegoś czasu Herbaciarni Laja oraz festiwal Święto Herbaty w Cieszynie ma własny kawałek herbacianego ogrodu położonego u podnóża Kaukazu. Poznajemy tam z czym się je uprawa i produkcja herbaty. I najważniejsze jak może smakować własnoręcznie zrobiona herbata. Spotkanie poprowadzi 

Michał Królikowski który, na co dzień ogarnia cieszyńską herbaciarnię Laja, współorganizuje festiwal Święta Herbaty, a od jakiegoś czasu poświęca swoją uwagę nowemu projektowi związanemu z herbatą na puerh.pl 

 

19:00 - 20:00 Warsztaty czekoladowe

Obowiązują zapisy (bilet 5 zł)  https://bit.ly/2k9SVB3 

Warsztaty o historii i produkcji czekolady, na których będzie możliwość nauczenia się produkcji czekolad i ich temperowania oraz samodzielnego wyprodukowania własnej czekolady z naturalnych składników. Warsztaty poprowadzi producent czekolad (i nie tylko) i właściciel herbaciarni ‘U Dziwisza’ w Kaziemierzu Dolnym, herbaciarz i podróżnik.  

 

PARK

13:00 - 13:50 Herbata z ptakami: shinrin-CHA-yoku (One Cup of Tea)

Odbudowanie kontaktu z naturą jest jak „powrót do domu”. Skupiając się na własnej czarce, ze smakiem i aromatem herbat z różnych stron świata poznamy otaczający nas najbliższy świat przyrody. W szczególności skupimy się na zauważeniu, zobaczeniu i usłyszeniu najczęstszych gatunków ptaków, które zamieszkują parki i ogrody. Agata Ożarowska – ornitolog, fotograf, podróżnik oraz założycielka sklepu z himalajskimi herbatami One Cup of Tea, współorganizatorka poznańskiego Festiwalu Herbaty Zaparzaj! – nawiązując do japońskiej sztuki czerpania sił z przyrody (shinrin yoku) spróbuje poprzez wspólną degustację herbat oraz opowieści o herbacie i ptakach, odnaleźć w każdym jego własną „drogę do domu”. 

 

STREFA CEREMONII

13:00 - 19:00 (co pół godziny) Japońska Ceremonia z Mistrzem Takadą

Obowiązują zapisy (bilet 5 zł) https://bit.ly/2lIb5dC 

Degustacyjna ceremonia parzenia pięciu rodzajów japońskiej herbaty w wykonaniu Pana Masahiro Takada, Mistrza Ceremonii Herbacianej. Parzenie odbędzie w stylu formalnym, metodami tradycyjnymi i autorskimi. Będzie to możliwość skosztowania niedostępnych na co dzień smaków i aromatów, pochodzących z japońskiej herbaty, przygotowanych i podanych w japońskiej oprawie.   

 

19:30 Projekcja filmu dokumentalnego Jeff’a Fuchs’a “The Tea Explorer", reż. Andrew Gregg

Film będzie można obejrzeć w ramach współpracy ze stowarzyszeniem Klub herbaty Zaparzaj!

Obejrzyj trailer The Tea Explorer

 

STOISKA

Stoiska z piwem

  1. Browar Profesja 
  2. Warsztat Piwowarski

 

Stoiska z herbatą

  1. Czajownia Wrocław
  2. Sklep Halpe - OpenEnergy
  3. One Cup of Tea
  4. Fundacja Laja
  5. Herbaty Czas
  6. Ekspedycja Coffeehouse

Do herbaty

  1. Pierniki wrocławskie - pierniki
  2. Anibabki - ciasta
  3. “U Dziwisza” - czekolady

 

Jedzenie azjatyckie

  1. Kame

 


Link do wydarzenia na fb: https://www.facebook.com/events/401713513728694/

Zapraszamy serdecznie!

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl