window.customerPrivacy.onMarketingConsentGranted(function () { })
tibetan-mushroom-shu-pu-erh.jpg
  • nowość

Herbata Pu Erh Shu - Tibetan Mushroom Tuo Cha 250 g

0
Cena: 192,00 zł 192.00
ilość szt.
Zyskujesz 15 pkt [?]
dodaj do przechowalni
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 3 dni

Opis

Pu'er Tibetan Mushroom Tuo Cha

Tibetan Mushroom Tuo Cha to wysoko ceniony shu Pu'er z Junnanu, dystrybuowany przez naszego zaufanego dostawcę z Kunmingu. Napar jest bogaty i łagodny, a jednocześnie złożony. Zawartość licznych jasnych pąków liściowych świadczy o jakości surowca. W praktyce herbata występuje w formie sprasowanych „grzybków”, które przed zaparzeniem łatwo rozłamać na części. „Grzybowy” kształt tuo cha ma tu swoje tradycyjne uzasadnienie – historia mówi, że herbatę tę formowano właśnie w takiej postaci dla wygody transportu do Tybetu. Jest to rocznik 2021.

Historia i tradycja

Od wieków tego typu herbaty były bardzo cenione przez mnichów w regionie Junnanu. Były popularne w klasztorach i codziennym życiu lokalnych społeczności. Tradycyjnie przewożono je również Szlakiem Herbacianym (Tea Horse Road) w kierunku Tybetu – stąd herbata trafiła do oddalonych rejonów. Legenda mówi, że szczelny, grzybowaty kształt ułatwiał transport karawanom konnym na trudnych górskich szlakach. Choć przez pewien czas formę tę wyparły prasowane cegły, od lat 90. XX w. wznowiono produkcję „grzybkowych” puerów, by pielęgnować tę historyczną tradycję.

Parzenie i serwowanie

Przygotowując Tibetan Mushroom Tuo Cha, warto pamiętać o typowym dla puerów zabiegu płukania: przed dłuższym parzeniem zanurzamy liście we wrzątku na chwilę i odlewamy wodę. Krótki przepływ gorącej wody oczyszcza liście z kurzu i pyłu zabrudzeń, nie pozbawiając herbaty jej smaku. Dopiero potem herbatę zalewamy świeżo zagotowaną wodą i parzymy przez dłuższy czas. Dzięki temu uwalniają się pełne walory – mocny, gęsty ekstrakt.

Korzyści zdrowotne

Puery typu shu są cenione ze względu na korzystny wpływ na zdrowie. Tradycyjnie uważa się, że rozgrzewają organizm i przyspieszają przemianę materii – dlatego często polecany jest po ciężkich, tłustych posiłkach. Najnowsze badania wskazują ponadto, że regularne spożywanie puerów może obniżać poziom cholesterolu we krwi. Oczywiście nie jest to lek, lecz codzienne popijanie herbaty może wspierać zdrowy styl życia. Pu-erh shu zawdzięcza swoje właściwości naturalnej fermentacji z udziałem m.in. grzyba Eurotium cristatum. Jak każda herbata z liści Camellia sinensis, zawiera katechiny, L-teaninę i kofeinę – składniki wpływające korzystnie na ciało i umysł.

Charakterystyka

Ilość liści 2 g / 100 ml
Temperatura wody 95°C
Czas parzenia 1 min
Ilość naparów 5+
Rok zbiorów 2021
Charakterystyka liści Sprasowane
Rok prasowania 2021
Kolor herbaty Pu Erh

Opinie o produkcie (0)

Nikt nie dodał jeszcze opinii dla tego produktu. Bądź pierwszy i podziel się swoim doświadczeniem!
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl