Herbata Pu Erh Shu - Chi Tse Bing Cha - Placek weselny 357 g





Opis
Placek weselny
Herbata Pu Erh typu shu, wytłaczana na kształt okrągłego placka. Jest tradycyjnym darem przy zaślubinach młodej pary jako symbol rodziny (okrągły kształt) i długowieczności (sam Pu Erh). Wytwarzany jest metodą polegającą na przyśpieszonemu starzeniu w warunkach podwyższonej temperatury i wilgotności przez co herbata w krótkim czasie upodabnia się do dojrzałych puerów typu sheng.
Zapach oraz smak łagodny i głęboki. Jest to klasyczny przedstawiciel herbat tego rodzaju, napar wyraźnie intensywny a susz bardzo wydajny - nadaje się na wiele parzeń.
Korzyści zdrowotne
Puery typu shu są cenione ze względu na korzystny wpływ na zdrowie. Tradycyjnie uważa się, że rozgrzewają organizm i przyspieszają przemianę materii – dlatego często polecany jest po ciężkich, tłustych posiłkach. Najnowsze badania wskazują ponadto, że regularne spożywanie puerów może obniżać poziom cholesterolu we krwi. Oczywiście nie jest to lek, lecz codzienne popijanie herbaty może wspierać zdrowy styl życia. Pu-erh shu zawdzięcza swoje właściwości naturalnej fermentacji z udziałem m.in. grzyba Eurotium cristatum. Jak każda herbata z liści Camellia sinensis, zawiera katechiny, L-teaninę i kofeinę – składniki wpływające korzystnie na ciało i umysł.
Charakterystyka
Ilość liści | 4 g / 100 ml |
Temperatura wody | 95°C |
Czas parzenia | 3 min |
Ilość naparów | 5 |
Inne zalecenia | Przed właściwym parzeniem przepłucz susz wrzątkiem. Warto użyć mniejszego naczynia (gaiwan) z dużą proporcją liści do wody (4-6 g/100 ml) przy bardzo krótkich czasach parzenia. W miarę parzenia kolejnych naparów zwiększaj czas parzenia. |
Rok zbiorów | 2015 |
Charakterystyka liści | Sprasowane |
Rok prasowania | 2018 |
Kolor herbaty | Pu Erh |
Oznaczenie jakości | Standard UE |
CzajmanStaś
11 stycznia 2021Klasyczny Pu Erh w formie placka. 357g wystarcza na bardzo długi okres czasu, ale po włożeniu krążka do pojemnika z wikliny może tam leżeć i spokojnie sobie dojrzewać. Idealnie sprawdza się też jako prezent dla osób lubiących wytrawniejsze smaki. Po zaparzeniu otrzymamy ciemno-brunatny, gęsty napar o specyficznym smaku drewna, kory, gorzkiej czekolady z delikatnie kwasową nutą na końcu. Dla osób które nie chcą od razu kupować tak dużego krążka (aczkolwiek warto, bo i tak nie zwietrzeje, a będzie dojrzewać) zachęcam do kupienia Chi Tse Binga w wersji midi - 100g.
CzajmanStaś
12 stycznia 2021Klasyczny Pu Erh w formie placka. 357g wystarcza na bardzo długi okres czasu, ale po włożeniu krążka do pojemnika z wikliny może tam leżeć i spokojnie sobie dojrzewać. Idealnie sprawdza się też jako prezent dla osób lubiących wytrawniejsze smaki. Po zaparzeniu otrzymamy ciemno-brunatny, gęsty napar o specyficznym smaku drewna, kory, gorzkiej czekolady z delikatnie kwasową nutą na końcu. Dla osób które nie chcą od razu kupować tak dużego krążka (aczkolwiek warto, bo i tak nie zwietrzeje, a będzie dojrzewać) zachęcam do kupienia Chi Tse Binga w wersji midi - 100g.
Joasia
12 stycznia 2021Klasyczny mocny ciężki w smaku puerh, dobrze sprawdzi się do wypicia po solidnym obiedzie. Kupiłam duży placek i rozdzieliłam po znajomych :)