Herbata Pu Erh - Chi Tse Bing Cha - Placek weselny 357 g
Opis
Herbata Pu Erh typu shu, wytłaczana na kształt okrągłego placka. Jest tradycyjnym darem przy zaślubinach młodej pary jako symbol rodziny (okrągły kształt) i długowieczności (sam Pu Erh). Wytwarzany jest metodą polegającą na przyśpieszonemu starzeniu w warunkach podwyższonej temperatury i wilgotności przez co herbata w krótkim czasie upodabnia się do dojrzałych puerów typu sheng.
Zapach oraz smak łagodny i głęboki. Jest to klasyczny przedstawiciel herbat tego rodzaju, napar wyraźnie intensywny a susz bardzo wydajny - nadaje się na wiele parzeń.
Charakterystyka
Ilość liści | 4 g / 100 ml |
Temperatura wody | 95°C |
Czas parzenia | 3 min |
Ilość naparów | 5 |
Inne zalecenia | Przed właściwym parzeniem przepłucz susz wrzątkiem. Warto użyć mniejszego naczynia (gaiwan) z dużą proporcją liści do wody (4-6 g/100 ml) przy bardzo krótkich czasach parzenia. W miarę parzenia kolejnych naparów zwiększaj czas parzenia. |
Rok zbiorów | 2017 |
Charakterystyka liści | Sprasowane |
Rok prasowania | 2018 |
Kolor herbaty | Pu Erh |
Oznaczenie jakości | Standard UE |
CzajmanStaś
11 stycznia 2021Klasyczny Pu Erh w formie placka. 357g wystarcza na bardzo długi okres czasu, ale po włożeniu krążka do pojemnika z wikliny może tam leżeć i spokojnie sobie dojrzewać. Idealnie sprawdza się też jako prezent dla osób lubiących wytrawniejsze smaki. Po zaparzeniu otrzymamy ciemno-brunatny, gęsty napar o specyficznym smaku drewna, kory, gorzkiej czekolady z delikatnie kwasową nutą na końcu. Dla osób które nie chcą od razu kupować tak dużego krążka (aczkolwiek warto, bo i tak nie zwietrzeje, a będzie dojrzewać) zachęcam do kupienia Chi Tse Binga w wersji midi - 100g.
CzajmanStaś
12 stycznia 2021Klasyczny Pu Erh w formie placka. 357g wystarcza na bardzo długi okres czasu, ale po włożeniu krążka do pojemnika z wikliny może tam leżeć i spokojnie sobie dojrzewać. Idealnie sprawdza się też jako prezent dla osób lubiących wytrawniejsze smaki. Po zaparzeniu otrzymamy ciemno-brunatny, gęsty napar o specyficznym smaku drewna, kory, gorzkiej czekolady z delikatnie kwasową nutą na końcu. Dla osób które nie chcą od razu kupować tak dużego krążka (aczkolwiek warto, bo i tak nie zwietrzeje, a będzie dojrzewać) zachęcam do kupienia Chi Tse Binga w wersji midi - 100g.
Joasia
12 stycznia 2021Klasyczny mocny ciężki w smaku puerh, dobrze sprawdzi się do wypicia po solidnym obiedzie. Kupiłam duży placek i rozdzieliłam po znajomych :)