Herbata czarna Birma Wild Red "Ni Chauk" 2024
Opis
Czarna dzika herbata z Birmy ze zbiorów 2023
Birmańska czarna (hong cha) herbata ze stanu Szan - górskiego regionu na wschodzie Birmy, produkowana z liści w pełni fermentowanych, pochodzących z półdzikich drzew herbacianych.
Aromat suchych liści może przywoływać na myśl beczki po sherry. W smaku przypomina dzikie herbaty z Wietnamu, czy z Chin, charakteryzuje się wyrazistym, czekoladowym smakiem z delikatną, tytoniową goryczą. Nadaje się do parzenia wielokrotnego.
"Ni Chauk" oznacza w Birmie czarną herbatę typu Hong Cha z grupy suszonych herbat Laphet chauk, oprócz których występuje jeszcze grupa herbat Laphet thoke oznaczającą herbaty do jedzenia.
Charakterystyka
Ilość liści | 2 g / 100 ml |
Temperatura wody | 80°C |
Czas parzenia | 2 min |
Ilość naparów | 3 |
Inne zalecenia | W miarę parzenia kolejnych naparów zwiększaj temperaturę i/lub czas parzenia. |
Rok zbiorów | 2024 |
Data ważności | 31.12.2026 |
Charakterystyka liści | Skręcone |
Kolor herbaty | Czarna |
Oznaczenie jakości | Wild Arbor / Dzika uprawa |