Laphet Thoke (pikantny)
Opis
Kiszona herbata z birmańskiej dżungli, zbierana ze starych drzew herbacianych
Birmańska kuchnia zna popularne przysłowie: "Ze wszystkich rodzajów owoców mango jest najlepsze, z mięs wieprzowina, a z liści, liście herbaty".
Podobnie jak kisi się kimchi w Korei czy kapustę w Polsce, tak w Mjanmie kisi się herbatę. Dzięki temu zabiegowi w liściach herbaty eliminuje się cierpkość a pozostawia szereg korzystnych dla zdrowia składników herbaty. Ten sposób kiszenia liści jest wyjątkowy i stanowi unikat na skalę światową. Badania medyczne jednoznacznie mówią o pozytywnym działaniu tych związków na problemy ze spalaniem tłuszczu, cukrzycą i dolegliwościami kardiologicznymi. Szczególnie polecana w połączeniu z ryżem, świeżym mango i warzywami.
Dostępne są dwa rodzaje: łagodny i pikantny.
Charakterystyka
Charakterystyka liści | Sprasowane |
Profil smakowy i aromatyczny | Kiszona herbata |
Kolor herbaty | Zielona |
Oznaczenie jakości | Standard UE |