Herbata czarna Pa Pae Forest Black Diamond 2025 50 g






Opis
Czarna herbata z dzikich tajskich drzew
Ekskluzywna czarna herbata typu hong cha, przygotowana ręcznie wyłącznie dla Czajowni w leśnym klasztorze buddyjskim Pa Pae. Powstała we współpracy z lokalnymi rolnikami, którzy zebrali liście z dziko rosnących drzew herbacianych na stromych zboczach górskich w pobliżu granicy z Birmą.
Głęboko utleniana
Pa Pae Forest Black Diamond to efekt głębokiego utlenienia liści dzikich drzew – herbaty o wyraźnym rodowodzie i smaku, który oddaje dzikość regionu. Smak wszystkich odmian regularnie odzwierciedla dzikie pochodzenie i ogromną bioróżnorodność miejsca zbiorów. W przypadku Black Diamond aromat i smak charakteryzuje gorzka czekolada. Herbata oferuje trzy pełnoprawne napary.
Herbata z miejsca narodzin herbaty
Północna Tajlandia – część większego obszaru, który wielu badaczy wskazuje jako praojczyznę herbaty. To właśnie tu, wśród mgieł i lasów górskich, wciąż rosną dzikie drzewa herbaciane, z których miejscowi niegdyś przyrządzali sałatki, a dziś – dzięki wpływom chińskich imigrantów – tworzą wysokogatunkowe herbaty do picia.
Pa Pae to "nasza" herbata!
W Pa Pae, przy buddyjskim klasztorze i ośrodku medytacyjnym, narodziła się idea współpracy lokalnej społeczności z Dobrą Czajownią. Dzięki temu powstają herbaty nie tylko wysokiej jakości, ale też z poszanowaniem natury, ludzi i tradycji. Całość zbioru i przetwarzania odbywa się ręcznie, bez ingerencji w lokalny ekosystem.
Forest Friendly Farming
Uprawa tej herbaty nie narusza naturalnej bioróżnorodności regionu. Zbiory odbywają się w obrębie lasu i buddyjskiej świątyni – w harmonii z otoczeniem.
Charakterystyka
Ilość liści | 2 g / 100 ml |
Temperatura wody | 85°C |
Czas parzenia | 2 min |
Ilość naparów | 3 |
Rok zbiorów | 2025 |
Data ważności | 31.12.2026 |
Kolor herbaty | Czarna |
Oznaczenie jakości | Wild Arbor / Dzika uprawa |