Herbata zielona Shincha Kagoshima 2025 50 g






Opis
Shincha - Japoński First Flush, czyli najpierwszy zbiór Senchy 2025!
Shincha, czyli dosłownie "nowa herbata" (新茶) oznacza pierwszy wiosenny zbiór japońskiej zielonej herbaty, najczęściej typu Sencha, niemniej termin Shincha dotyczy zbiorów również herbat zacienianych. Zbiory herbaty w Japonii rozpoczynają się na przełomie kwietnia i maja w Kagoshimie - regionie najdalej wysuniętym na południe wyspy Kiusiu. Im dalej na północ w kierunku chłodniejszych obszarów czas zbiorów jest późniejszy. Tegoroczny zbiór charakteryzuje się świeżym, pełnym umami, słodkim i lekko owocowym smakiem z delikatnymi nutami trawiastymi i kwiatowymi.
Uprawiana Naturalnie
Oferowana Shincha oznaczona jest jako Naturally Grown, czyli w standardzie BIO, jednak żeby nie odwlekać dostawy przez oczekiwanie na finalizację procesu certyfikacji herbata ta oficjalnie certyfikatu nie posiada.
Pierwsze najmłodsze liście
Podczas zimy krzewy herbaciane magazynują składniki odżywcze, a delikatne nowe liście, które kiełkują na wiosnę, zawierają skoncentrowane mikroelementy, dlatego Shincha jest ceniona za wysoką zawartość witamin i aminokwasów. Młode liście Shinchy charakteryzują się trawiastym smakiem, żywicznym aromatem i słodyczą, którą zawdzięczamy niskiej zawartości katechin odpowiadających za cierpkość naparu. Liście po zaparzeniu nadają się do zjedzenia.
Kultywar Saemidori
Wysokiej jakości sort z upraw pana Hitoshi Yamaguchi został uzyskany dzięki zastosowaniu kultywaru Saemidori. Herbata zbierana jest z nizinnych upraw ulokowanych tuż przy wybrzeżu. Ze względu na delikatność liści ogrzewana parą wodną bardzo krótko - przez zaledwie 25 sekund.
Shincha poza Japonią jest dostępna tylko przez krótki czas w bardzo ograniczonej ilości!
Charakterystyka
Ilość liści | 3 g/ 100 ml |
Temperatura wody | 65°C |
Czas parzenia | 1,5 min |
Ilość naparów | 3 |
Rok zbiorów | 2025 |
Data ważności | 31.12.2027 |
Charakterystyka liści | Delikatne |
Smak | trawiasty, lekko umami |
Kolor naparu | jasnozielony |
Aromat | świeży, żywiczny |
Kolor herbaty | Zielona |
Oznaczenie jakości | Naturally Grown / Uprawiana Naturalnie |