window.customerPrivacy.onMarketingConsentGranted(function () { })

Herbata zielona Fukamushi Sencha Uji Kyoto

0
Cena: 29,50 zł 29.50
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]
dodaj do przechowalni
Dostępność: brak towaru

Opis

Słodka zielona herbata Sencha codzienna

Fukamushi to rodzaj zielonej japońskiej herbaty sencha, która doskonale nadaje się do codziennego popijania, szczególnie wówczas gdy nie mamy czasu na ceremonialne podejście i chcemy po prostu napić się dobrej japońskiej herbaty bez zbędnych ceregieli. Sencha Fukamushi ma bardzo drobne i kruche liście, jest niebywale słodka. Co więcej, można spokojnie zaparzać ją w temperaturze 80, a nawet 90℃! Warto jednak pamiętać by czas parzenia był krótki (wystarczy 30 sekund) by uzyskać satysfakcjonujący smak kolejnych naparów.

Fukamushi Sencha z Uji w prefekturze Kioto

Ta codzienna zielona japońska herbata sencha produkowana jest w prefekturze Kioto - mieście Uji, słynącym z produkcji wyśmienitej herbaty. Miasto uznawane jest przez wielu za pierwotne miejsce uprawy herbaty w Japonii, herbata z Uji szybko stała się wyznacznikiem jakości dla innych upraw.

Zdrowotne właściwości zielonej japońskiej herbaty sencha z gatunku fukamushi

Ten rodzaj senchy charakteryzuje się naparem o dużej zawartości pyłu, co objawia się intensywnie zielonym kolorem i w efekcie dosłownie spożywamy liście herbaty trochę tak, jak w przypadku zielonej sproszkowanej Matchy. Warto zatem zwrócić uwagę na właściwości zdrowotne, takie jak obecność polifenoli i katechin czy β-karotenu, które mają działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne. Spożywając liście herbaty dostarczamy substancji w nich zawartych w zdecydowanie większej ilości niż w przypadku picia klarownego naparu.

Czym różnią się zielone japońskie herbaty sencha?

Zasadniczo wyróżniamy dwie grupy zielonych japońskich herbat z gatunku sencha, czyli takich, które wzrastają swobodnie wystawione na ekspozycje słoneczną, a ich świeżo zebrane liście poddawane są obróbce termicznej za pomocą pary wodnej.

Futsūmushi Sencha

Pierwszy, klasyczny wariant nazywany jest futsūmushi, czyli tłumacząc literalnie "zwyczajnie parowana" - herbata, która dzięki krótkiemu ogrzaniu charakteryzuje się dobrze zachowanymi liśćmi, których parzenie wymaga wyraźnego ostudzenia wody do ok. 70℃ (np. Sencha Kagoshima, Tamaryokucha, Kamacha i Yamacha).

Fukamushi Sencha

Drugi gatunek to fukamushi, czyli sencha "głęboko parowana", która jak nazwa sugeruje poddawana jest zdecydowanie dłuższemu ogrzaniu, co czyni ją bardzo kruchą (co przekłada się wyższą zawartość pyłu), ale również zdecydowanie słodszą i bardziej odporną na zaparzanie w wyższej temperaturze. Fukamushi stanowi większość produkcji zielonej herbaty sencha w Japonii.

Charakterystyka

Ilość liści 2 g / 100 ml
Temperatura wody 80°C
Czas parzenia <1min
Ilość naparów 3
Inne zalecenia Można ją zaparzać w granicach 30 sekund wielokrotnie nawet w 90°C!
Rok zbiorów 2023
Charakterystyka liści Delikatne
Smak wyraźnie słodki
Kolor naparu zielony, mętny
Aromat owocowy, z kukurydzianą nutą
Kolor herbaty Zielona
Oznaczenie jakości Standard UE

Opinie o produkcie (0)

Nikt nie dodał jeszcze opinii dla tego produktu. Bądź pierwszy i podziel się swoim doświadczeniem!
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl