Herbata zielona Fukamushi Sencha Uji Kyoto
Opis
Słodka zielona herbata Sencha codzienna
Fukamushi to rodzaj zielonej japońskiej herbaty sencha, która doskonale nadaje się do codziennego popijania, szczególnie wówczas gdy nie mamy czasu na ceremonialne podejście i chcemy po prostu napić się dobrej japońskiej herbaty bez zbędnych ceregieli. Sencha Fukamushi ma bardzo drobne i kruche liście, jest niebywale słodka. Co więcej, można spokojnie zaparzać ją w temperaturze 80, a nawet 90℃! Warto jednak pamiętać by czas parzenia był krótki (wystarczy 30 sekund) by uzyskać satysfakcjonujący smak kolejnych naparów.
Fukamushi Sencha z Uji w prefekturze Kioto
Ta codzienna zielona japońska herbata sencha produkowana jest w prefekturze Kioto - mieście Uji, słynącym z produkcji wyśmienitej herbaty. Miasto uznawane jest przez wielu za pierwotne miejsce uprawy herbaty w Japonii, herbata z Uji szybko stała się wyznacznikiem jakości dla innych upraw.
Zdrowotne właściwości zielonej japońskiej herbaty sencha z gatunku fukamushi
Ten rodzaj senchy charakteryzuje się naparem o dużej zawartości pyłu, co objawia się intensywnie zielonym kolorem i w efekcie dosłownie spożywamy liście herbaty trochę tak, jak w przypadku zielonej sproszkowanej Matchy. Warto zatem zwrócić uwagę na właściwości zdrowotne, takie jak obecność polifenoli i katechin czy β-karotenu, które mają działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne. Spożywając liście herbaty dostarczamy substancji w nich zawartych w zdecydowanie większej ilości niż w przypadku picia klarownego naparu.
Czym różnią się zielone japońskie herbaty sencha?
Zasadniczo wyróżniamy dwie grupy zielonych japońskich herbat z gatunku sencha, czyli takich, które wzrastają swobodnie wystawione na ekspozycje słoneczną, a ich świeżo zebrane liście poddawane są obróbce termicznej za pomocą pary wodnej.
Futsūmushi Sencha
Pierwszy, klasyczny wariant nazywany jest futsūmushi, czyli tłumacząc literalnie "zwyczajnie parowana" - herbata, która dzięki krótkiemu ogrzaniu charakteryzuje się dobrze zachowanymi liśćmi, których parzenie wymaga wyraźnego ostudzenia wody do ok. 70℃ (np. Sencha Kagoshima, Tamaryokucha, Kamacha i Yamacha).
Fukamushi Sencha
Drugi gatunek to fukamushi, czyli sencha "głęboko parowana", która jak nazwa sugeruje poddawana jest zdecydowanie dłuższemu ogrzaniu, co czyni ją bardzo kruchą (co przekłada się wyższą zawartość pyłu), ale również zdecydowanie słodszą i bardziej odporną na zaparzanie w wyższej temperaturze. Fukamushi stanowi większość produkcji zielonej herbaty sencha w Japonii.
Charakterystyka
Ilość liści | 2 g / 100 ml |
Temperatura wody | 80°C |
Czas parzenia | <1min |
Ilość naparów | 3 |
Inne zalecenia | Można ją zaparzać w granicach 30 sekund wielokrotnie nawet w 90°C! |
Rok zbiorów | 2023 |
Charakterystyka liści | Delikatne |
Smak | wyraźnie słodki |
Kolor naparu | zielony, mętny |
Aromat | owocowy, z kukurydzianą nutą |
Kolor herbaty | Zielona |
Oznaczenie jakości | Standard UE |