Piję go codziennie wieczorem przed pójściem spać. Znacznie polepsza to moją jakość snu. A ze względu na jego słodki smak, dobrze łączy się z malutkim plasterkiem cytryny :) Polecam wszystkim na spokojne wieczory.
Rooibos czerwony BIO
Wystaw opinię o produkcie
Drobne, czerwono-brązowe igiełki o kwiatowym, słodkawym aromacie i czerwonym naparze, a także słodkim smaku ziół.
Wybierz wariant produktu:
Poszczególne warianty mogą różnić się ceną
Kod produktu: ROOI
Cechy produktu
Sposób parzenia
- Ilość liści 1,5 g / 100 ml
- Temperatura wody 90°C
- Czas parzenia 4 min
- Ilość naparów 1
Rok zbiorów
- Rok zbiorów 2023
Liść
- Charakterystyka liści Zwykłe
Kolor herbaty
- Kolor herbaty Inna
Certyfikat jakości
- Oznaczenie jakości Certyfikowana BIO Organic
Opis
Odkrycie z Południowej Afryki: Rooibos - alternatywa dla herbaty
Bylina odkryta na początku XX wieku, rosnąca w okolicach Kapsztadu na południu Afryki. Jest uprawiana i przetwarzana w taki sam sposób, jak herbata. Drobne, czerwono-brązowe igiełki o kwiatowym, słodkawym aromacie i czerwonym naparze, a także słodkim smaku ziół. Napój ten jest polecany dla osób, które ze względów religijnych lub medycznych nie mogą przyjmować teiny. Bylina Rooibos nie posiada tej substancji.
Aromatyczny napar i Intensywny kolor
Rooibos, znany również jako czerwonokrzew, to unikalna roślina pochodząca z południowej Afryki, której liście po przetworzeniu tworzą aromatyczny napar o intensywnym czerwonym kolorze. Chociaż często określany jest mianem "czerwonej herbaty", to w rzeczywistości nie jest spokrewniony z tradycyjnym krzewem herbacianym.
Konieczność zrównoważonej uprawy - ekologiczne uprawy, certyfikat BIO
Roślina ta jest endemitą gór Cederberg w Południowej Afryce i nie występuje naturalnie gdzie indziej na świecie, co czyni ją szczególnie cenną. Pomimo swojej popularności, zmiany klimatyczne stanowią zagrożenie dla naturalnego środowiska rooibosa, co podkreśla potrzebę jego ochrony i zrównoważonego uprawiania. Herbata z upraw ekologicznych, certyfikowana BIO. Plantacja spełnia normy środowiskowe i najnowsze wytyczne związane z działaniami proekologicznymi.
Sposób zaparzania
Metoda zaparzania jest prosta - zarówno czerwony, jak i zielony rooibos najlepiej parzyć wrzątkiem przez 5 do 10 minut, aby uzyskać pełnię smaku i korzyści zdrowotnych. Zaleca się korzystanie z drobnego sitka lub jednorazowych filtrów, aby zatrzymać nawet najmniejsze listki.
Dostępna również w piramidce!
Opinie
Jeśli dodałeś/-aś recenzję, a nie pojawiłą się na liście, być może oczekuje na moderację.
Kaja