Kategorie
Region uprawy
Charakterystyka liści
Kolor herbaty
Oznaczenie jakości
Cena
-
od
do
Herbaty z wizją. Oryginały w ofercie Czajowni.
Na stronach internetowych www.czajownia.pl niniejszym deklarujemy naszą nową i radykalną postawę wobec producentów i metod uprawy herbaty, z maksymalnym dążeniem do uniknięcia herbat po zabiegach chemicznych. Ochrona zdrowia naszych klientów nie jest jednak naszym jedynym celem. Dzięki regularnym wyprawom, które co roku organizujemy na wiosnę do źródeł herbaty, jesteśmy w stanie wybrać niezawodne i sprawdzone kanały dostaw.
Oprócz wykwalifikowanych specjalistów i certyfikowanych ogrodów o bio jakości, spotykamy się też z nowymi metodami uprawy herbaty, w których idea zrównoważonego rolnictwa jest ważniejsza niż dążenie do krótkotrwałych zysków. Ale to nie tylko nowe trendy, które napełniają konkretną treścią slogan Forest Friendly Farming, ale czasami wręcz przeciwnie, metody najbardziej prymitywne, gdy herbata zbierana jest z dzikich krzewów rosnących w dżungli. W przyszłości zamierzamy wspierać te metody, kupując herbatę przede wszystkim od rolników podążających drogą “Forest Friendly Farming”, czyli od tych, którzy oszczędzają naturę, nie wypalają lasów i nie zakładają monokulturowych porostów wrażliwych na ataki szkodników, a tym samym skazanych na zabiegi za pomocą pestycydów.
Pieczęcie czystości herbaty
Ochrona zdrowia konsumentów, czyli problematyka zawartości pozostałości pestycydów w herbacie, jest dla nas kwestią bardzo istotną. Jak wykazują wyniki badań laboratoryjnych niektórych próbek, z powodu pogoni za wyższymi dochodami (czyli zyskiem) plantatorzy herbaty zbyt często naruszają zasady ochrony ludzi i przyrody. Oprócz tego ze względu na niespójność w ustalaniu dopuszczalnych limitów pozostałości pestycydów w poszczególnych częściach świata dochodzi do tego, że herbata, którą można sprzedawać w USA, nie może być sprzedawana w UE lub herbata, której nie można sprzedać w Polsce, może być sprzedawana na Ukrainie. Zdajemy sobie sprawę z chaosu tej sytuacji, gdy plantator jest pod podwójnym naciskiem i musi podjąć decyzję, czy użyć jeden z dostępnych pestycydów w dopuszczalnej ilości, w taki sposób, aby ochronić swoje rośliny przed atakiem szkodników. Ponieważ jednak nie wie, dokąd zawędruje jego herbata, nie jest w stanie określić stopnia i jakości zabiegu. Może się więc zdarzyć, że w herbacie przeznaczonej na rynek europejski znajdą się pozostałości zakazanych pestycydów, które przekraczają wymogi normy określonej przez UE. Herbata ta może być jednak sprzedawana bez problemów na przykład w Japonii, Stanach Zjednoczonych, Rosji, Chinach lub krajach trzeciego świata.
Wszystkie herbaty w naszej ofercie przechodzą rygorystyczną kontrolę jakości na granicy z UE. Herbaty niezgodne ze standardami UE nigdy nie zostają dopuszczone do sprzedaży.
Aby zapobiec podobnej sytuacji zdecydowaliśmy się na podjęcie bezprecedensowych kroków, w celu ochrony zdrowia naszych klientów, a ponadto przyczynić się do ochrony przyrody, a tym samym do zrównoważonego sposobu uprawiania herbaty.
Są to następujące kroki:
- Kontrola zawartości pozostałości pestycydów i innych niepożądanych substancji we wszystkich herbatach w naszej ofercie.
- Skupienie się na zakupie herbat z ogrodów certyfikowanych „Bio-Organic“.
- Preferowanie herbat zebranych z dzikich krzewów herbacianych, jeśli jest to w danym kraju możliwe.
- Wspieranie swoimi zakupami zakładania tak zwanych ogrodów „permakulturowych“, czyli ogrodów, w których krzewy herbaciane są wysadzane pomiędzy istniejącym dzikim lub pół-dzikim porostem, aby nie doszło do zakłócenia równowagi biologicznej lokalnej flory i fauny.
Oferowane herbaty są oznaczane oryginalnymi piktogramami (pieczęciami czystości). Jednak w ramach tego mechanizmu kontrolnego może się zdarzyć, że nie będziemy w stanie w stanie dostarczyć określonej herbaty, ponieważ nie będzie spełniać wymaganych przez nas kryteriów. W takim przypadku herbatę tę usuniemy z oferty. Jednocześnie jednak musimy otwarcie przyznać, że nie jesteśmy w stanie zapewnić 100% gwarancji dla wszystkich importowanych herbat, ponieważ przynajmniej w części musimy polegać na certyfikacji przesłanej nam przez naszych dostawców i w tym przypadku nie możemy wykluczyć przeoczeń. Podsumowując należy zauważyć, że podjęte powyżej działania powodują wzrost kosztów importu herbaty. Naszym celem jest to, aby ten fakt nie spowodował generalnego wzrost cen jej sprzedaży. W niektórych przypadkach nie jest jednak możliwe uniknięcie tego wpływu.
WA - Wild Arbor - Dzikie Krzewy - herbata jest zbierana z krzewów dziko-rosnących
CO - Certified Organic - BIO - herbata jest uprawiana bez użycia środków ochrony roślin, plantator i eksporter posiadają certyfikat BIO
NG - Naturally Grown - Uprawiana Naturalnie - herbata jest uprawiana bez użycia środków ochrony roślin, plantator i/lub eksporter NIE posiadają certyfikatu BIO