Herbata zielona Moli Hua Cha - Herbata jaśminowa
Opis
Klasyczna herbata jaśminowa
Klasyczna chińska receptura, zielona herbata z prowincji Fujian o wyrazistym smaku. Herbata aromatyzowana kwiatem jaśminu arabskiego.
Standardowy sort
Jeden ze standardowych sortów chińskiej herbaty. Drobne, zielone listki zwinięte w charakterystyczną krzywiznę, z widocznymi kwiatami jaśminu. Jaśmin wyraźnie wyczuwalny. Herbata do jednokrotnego parzenia.
Charakterystyka
Ilość liści | 1,5 g / 100 ml |
Temperatura wody | 75°C |
Czas parzenia | 1,5 min |
Ilość naparów | 1 |
Rok zbiorów | 2023 |
Data ważności | 31.12.2025 |
Charakterystyka liści | Zwinięte |
Smak | wyraziście jaśminowy |
Kolor naparu | żółty, wchodzący w ochrę |
Aromat | jaśminu |
Kolor herbaty | Zielona |
Oznaczenie jakości | Standard UE |
Marcin Z
26 listopada 2020Bardzo autentyczna herbata - smakuje zupełnie jak jaśminowa podawana w tradycyjnych restauracjach dim sum w Hong Kongu. Kelnerki jeżdżące wózkami rozwożą ją tam w litrowych czajnikach, czasem dając do wyboru jeszcze puerha (shu) i oolonga. Jaśminowa pozostaje jednak najpopularniejszą, domyślną opcją.
CzajmanStaś
17 stycznia 2021Prosta, klasyczna chińska zielona herbata naturalnie aromatyzowana kwiatami jaśminu. Pierwszy napar bardzo intensywny i wyraźny, drugi już trochę subtelniejszy. Parzona w 70 stopniach przez 1,5-2min uwolni do naparu przyjemnie słodkie kwiatowe nuty, parzona w 80 stopniach będzie bardziej charakterna, ściągająca język. Idealnie sprawdza się do robienia lemoniad i maceratów.