Moli Hua Cha - Que She Jian - Ptasi języczek






Opis
Ptasi języczek
Delikatny gatunek herbaty jaśminowej, w dosłownym tłumaczeniu oznacza końcówkę języka wróbla. Nazwa bierze się z kształtu drobnych listków przypominających właśnie języczek małego ptaszka. Que She Jian to wielonaparowa odmiana słynnej zielonej herbaty jaśminowej Moli Hua z prowincji Fujian. Polecamy Que She Jian na udane zaloty.
Naturalnie aromatyzowana
Herbata aromatyzowana naturalnie, poprzez wielokrotny kontakt liści herbaty ze świeżymi kwiatami i pąkami jaśminu, wielonaparowa. Ten sposób aromatyzowania herbaty wykonywany jest w Chinach i daje dużo lepszy efekt od dosypywania suszonych płatków jaśminu, z czym często można się spotkać.
Łagodny smak jaśminu
Drobne, ciemnozielone, płaskie listki, równomiernie zwinięte. Herbata jaśminowa ma kolor od żółtego do ochry. Przy odpowiednim zaparzeniu smak powinien być łagodny, bez goryczki. Zbyt mocny lub ostry smak nie jest pożądany w tej herbacie. Aromat jaśminu jest lekki i przyjemny, wręcz odurzający. Z lekka euforyczny napar pozostaje smaczny nawet w trzecim parzeniu.
Charakterystyka
Ilość liści | 2 g / 100 ml |
Temperatura wody | 70°C |
Czas parzenia | 1,5 min |
Ilość naparów | 3 |
Inne zalecenia | Zalecane parzenie: I - 1 min 30 s; II - 1 min; III - >2 min |
Rok zbiorów | 2023 |
Data ważności | 31.12.2025 |
Charakterystyka liści | Zwinięte |
Smak | łagodny |
Kolor naparu | od żółtego po ochrę |
Aromat | jaśminu |
Kolor herbaty | Zielona |
Oznaczenie jakości | Standard UE |
Opinie o produkcie (2)
Produkty powiązane


Fobian Ewaryst Dobdziak
14 października 2020Delikatna zielona herbata, o raczej klasycznym świeżym aromacie, z dobrą ilością jaśminu przyjemnie akompaniuje potrawom z ryżem, nadaje się też do robienia kombuchy
CzajmanStaś
13 stycznia 2021Wysokiej jakości zielona chińska herbata naturalnie aromatyzowana kwiatem jaśminu do wielokrotnego parzenia. Bezpieczna pozycja, która każdemu posmakuje, a szczególnie miłośnikom intensywnie słodko-kwiatowych nut. Polecam parzyć w 70 stopniach, przez 1,5 minuty. Parzona powyżej 2 minut, uwalnia do naparu delikatnie cierpkawy posmak. Za taką jakość liści, cena jest bardzo niska.