Assam CTC Kundalimukh
Opis
Cena domyślna za 25g.
Przedstawiciel indyjskich herbat nizinnych, produkowany nowoczesną metodą CTC – Crushing (kruszenie), Tearing (rwanie) i Curling (skręcanie). Metoda ta pozwala na uzyskanie wydajnego, nieokiełznanego zapachu i sytego smaku drewna. Nazwą tej herbaty czcimy pierwszy herbaciany ogród o tej samej nazwie, który w 1836 roku został założony w pobliżu miasta Sadiya pod nadzorem pioniera C.A. Brucea. Uprawa leży na piaszczystym wybrzeżu rzeki Bramaputry, przez co pierwszy monsunowy przypływ dokładnie ją przepłukuje. Drobne kuleczki, produkowane wyżej opisanym sposobem, są zupełnie suche, jednak wydobywają bardzo intensywny aromat. CTC jest przedstawicielem bardzo mocnych herbat czarnych.
Charakterystyka
Ilość liści | 1 g / 100 ml |
Temperatura wody | 100°C |
Czas parzenia | 2 min |
Ilość naparów | 1 |
Rok zbiorów | 2019 |
Data ważności | 31.12.2021 |
Joasia
Herbata idealnie sprawdzi się do mieszanek korzennych np do masali. Herbata jest na tyle intensywna, że przyprawy, nie wygłuszają smaku herbaty, tylko tworzą perfekcyjny duet smaków zachwycając nasze podniebienia :)
CzajmanStas
Bardzo mocna czarna herbata. Jako, że liście są bardzo drobne, produkowane metodą CTC szybko się zaparzają i oddają cały swój smak w pierwszy napar, Polecam wszystkim, szczególnie tym, którzy lubią łączyć herbatę z intensywnymi korzennymi przyprawami.