6. Festiwal Herbaty CZAISZ? 0
6. Festiwal Herbaty CZAISZ?

Jak co roku serdecznie zapraszamy na kolejną edycję herbacianego święta we Wrocławiu. W programie wydarzenia tradycyjnie znajdą się stosika z herbatą i ceramiką do herbaty oraz inne smakołyki, cykl warsztatów i wykładów oraz rozegrana zostanie druga edycja herbacianej gry Tōcha 闘茶. Przewidziany jest także pokaż wypały ceramiki RAKU. Zapraszamy.

18 września 2021 Wrocław, Plac Świętojański 1, Centrum Kultury ZAMEK

Wydarzenie na FB: CZAISZ?

Program Festiwalu Herbaty CZAISZ ? 2021

12:00 Warsztaty dla dzieci o herbacie  - prowadzenie: Herbaty Czas

Bilety: 5 zł

Kup terazhttps://bit.ly/3k5ygKG 

 

13:00 "W każdej legendzie tkwi listek prawdy" - chińska mitologia herbaty - prowadzenie Antoni Kaluta z teasome.pl

Bilety: 15 zł

Kup teraz: https://bit.ly/398epUJ 

Herbata ciągnie za język! Jest najlepszą okazją dla gawędziarza. W niewielkim gronie napijemy się wspólnie herbaty i porozmawiamy o najróżniejszych historiach, mitach i legendach związanych z herbatą. Przedstawię wam zarówno te nieprawdopodobnie barwne, pełne bogów, czarów i smoków, oraz te pragmatyczne, czyli o domniemanych przypadkach, które wstrząsnęły herbacianym światem.

 

13:15 Na balkonie: Otwarcie imprezy

 

14:00 Wstęp do chińskiej sztuki herbacianej - ceremonia malowania na herbacie z czasów dynastii Song - prowadzenie Marta Mońko i Duan Xiaoli z  Instytutu Konfucjusza w Uniwersytecie Wrocławskim

Bilety: 5 zł

Kup teraz: https://bit.ly/3hwAEbE 

Podczas prelekcji przeniesiemy się na ojczyzny herbaty - Chin. Będziemy poszukiwać odpowiedzi na pytania skąd herbata wzięła się w Chinach? Jakie są jej rodzaje? Jak napar ten przyrządzają Chińczycy? Czy parzenie herbaty może być sztuką? Prelekcja zostanie przeprowadzona wraz z pokazem ceremonii parzenia herbaty prowadzonym przez Duan Xiaoli z  Instytutu Konfucjusza w Uniwersytecie Wrocławskim.

 

14:15 Na balkonie: Z Andrzejem Bero o ceramice do herbaty

 

15:00 Kolorowa chemia herbaty - prowadzenie Anton Siomchen

Bilety: 5 zł

Kup teraz: https://bit.ly/3kfJv3r 

Autor wykładu jest studentem chemii medycznej na Uniwersytecie Jagiellońskim, bada związki światłoczułe w kontekście terapii fotodynamicznej niedotlenionych guzów nowotworowych, a herbatą zajmuje się hobbistycznie od 6 lat. Prowadzi bloga Chádào - Anton o herbacie, 4 lata temu przeprowadził się z Białorusi do Polski. Podczas wykładu omówi wszystkie najbardziej rozpowszechnione rodzaje herbaty, proces ich produkcji, najważniejsze cechy, najciekawsze z biologicznego punktu widzenia związki (GABA, katechiny, teanina, kofeina, związki selenu) w tym kontekście wspomni też o COVID, opowie też krótko o historii herbaty jako rośliny.

 

15:15 Na balkonie: Z Muratem Konaevem o podawaniu i piciu herbaty

Mistrz Ceremonii, zwycięzca finału międzynarodowego konkursu rozgrywek Tea Masters Cup. Wybitny znawca i fascynat herbaty. Autor marki i właściciel sklepu dobrejherbaty.pl

 

16:00 „Tea & Time: Oolong” – moderowana degustacja leżakowanych herbat oolong” - prowadzenie Wojciech Woźniak (The Tea)

Bilety: 20 zł

Kup teraz: https://bit.ly/2Xj471C 

Podczas spotkania skupimy się na aspekcie czasu w kontekście herbat oolong. Powszechnie wiadomo, że herbaty pu-erh stają się szlachetniejsze w toku dojrzewania, jednak proces ten bywa równie ważny w przypadku wielu herbat oolong. W ramach degustacji poznamy: - konkursową herbatę Dong Ding z końca lat 80 - Baozhong 2004 - Shui Xian 2007 - Hong Shui 2014 z Lu Shan - - Ali Shan 2008 Ukazanie szerokiego wachlarza smaków, aromatów i odmiennych metod obróbki, pozwoli na zrozumienie fenomenu leżakowania jako procesu zależnego od wielu czynników, takich jak: wilgotność, temperatura, czas leżakowania i, co najważniejsze, od zastosowanego materiału wyjściowego.

 

17:00 Przepisy Denisa Shumakowa. Współczesny tea-pairing - prowadzenie Murat Kornaev (dobrejherbaty.pl)

Bilety: 15 zł

Kup teraz: https://bit.ly/3z9xXCV 

Z czym do herbaty? Co podać do herbaty? A co można do niej dodać? Pokażę kilka nieskomplikowanych ale robiącycj wrażenie połączeń herbaty i przekąsek do niej i mam nadzeieję że zainspiruję Was do tworzenia własnych

 

17:15 Na balkonie: Z Wojciechem Woźniakiem o najlepszych liściach herbaty

Fascynat dobrych, leżakowanych puerów i wyjątkowych oologów. Specjalizuje się w najlepszych herbatach tajwańskich. Autor marki i właściciel skelpu  thetea.pl

 

18:00 Kolory Herbat - prowadzenie Anna Walczak (Czajownia)

Bilety: 15 zł

Kup Teraz: https://bit.ly/3z9jlDE 

Anna jest menedżerem wrocławskiej Czajowni i prawdopodobnie najlepiej doświadczoną osobą w zawodowym parzeniu herbaty w Polsce. Na co dzień pracuje z herbatą i dba jakość jej podawania w ortodoksyjnej herbaciarni. Podczas warsztatów pokaże jak czerpać największą przyjemność z parzenia liści herbaty klasycznej. Pokaże najskrytsze czary, kruczki i tajemnice parzenia herbat wielu kolorów w różnych naczyniach.

 

Wydarzenia towarzyszące

Pawilon ESK - Emocje Sport Kultura / Stowarzyszenie “Leśnica Bliska”

16:15 - Leśnicka Herbatka - Warsztaty przyrodnicze - prowadzenie Agata Białkowska

Wstęp bezpłatny

 

17:00 - Otwarte warsztaty kaligrafii japońskiej - prowadzi Takeshi Yakota

Wstęp bezpłatny

 

18:15 - Pokaz tworzenia ceramiki - prowadzenie Andrzej Bero

Wstęp bezpłatny

 

Turniej Tōcha

 

17:00 Turniej Tōcha - prowadzenie: Mikołaj Wawrzyniecki i Piotr Mońka (Czajownia)

Bilety: 30 zł 

Kup teraz: https://bit.ly/3z4KWpv 

 

Tōcha (闘 茶) to japońska gra towarzyska polegająca na identyfikacji różnych rodzajów herbaty. Choć zwyczaj ten powstał w Chinach, gdzie w czasach dynastii Tang był znany jako Doucha (闘 茶), potem jednak, w okresie Kamakura (od 1185 do 1333 roku), mocno rozprzestrzenił się w Japonii. Z początku degustacje herbaty koncentrowały się na ocenie jakości różnych oferowanych rodzajów herbat, jednak później Tōcha stała się przyjacielskim konkursem, w którym gracze próbowali kilku herbat i odgadywali region, z którego pochodzą. Konkurs ostatecznie osiągnął ustandaryzowaną formalną procedurę znaną jako „cztery rodzaje i dziesięć czarek”, w której uczestnicy próbowali po trzy czarki trzech różnych herbat i jedną czwartej odmiany. Gra odbywała się w pokoju zwanym kissa-no-tei. Gospodarz wydarzenia był nazywany teishu. Nagrody, w tym jedwabie, broń, złoto i biżuteria dodawały prestiżu dumnym zwycięzcom. Pod pewnymi względami Tōcha może być uważana za kamień milowy w rozwoju kultury picia herbaty, ponieważ była pomostem między stosowaniem herbaty przez mnichów buddyjskich zen w celu zapobiegania senności, a świecką ceremonią parzenia herbaty. Po raz pierwszy spopularyzowała picie herbaty poza klasztorami. Spotkania Tōcha często były gwarne, hałaśliwe, podobne do konkursów hazardowych. W rezultacie ich rozgrywanie zostało zakazane (z niewielkim skutkiem) przez Ashikagę Takauji w XIV wieku. 

Regulamin turnieju:
1. Otwarty Turniej Tōcha odbędzie się w dniu 18.09.2021, podczas Festiwalu Herbaty CZAISZ?, na terenie Centrum Kultury Zamek, Plac Świętojański 1, we Wrocławiu, w godzinach od 17 do 19.
2. Organizatorem Turnieju są: Centrum Kultury ZAMEK we Wrocławiu oraz Czajownia Sp. z o.o. Sponsorem nagród w Turnieju jest Czajownia Sp. z o.o.
3. Nagrody. W Turnieju zostanie wyłoniony jeden zwycięzca, który otrzyma voucher o wartości 500 zł na zakupy w sklepie internetowym czajownia.pl, wszyscy uczestnicy otrzymają dyplomy oraz upominki i herbatę.
4. Uczestnictwo. Do Turnieju może przystąpić każdy, kto wypełni i wyśle formularz zgłoszeniowy oraz opłaci wpisowe w wysokości 30 zł (20 zł osoby uczące się do 26 roku życia). Osoby niepełnoletnie mogą wziąć udział w Turnieju za zgodą opiekuna prawnego. W rozgrywce wystartować może nie więcej niż 36 osób, decyduje kolejność zgłoszeń.
5. Zasady i przebieg gry. Turniej poprowadzi teishu - Mistrz Tōcha: Mikołaj Wawrzyniecki, czajman z wrocławskiej Czajowni, zwycięzca pierwszej edycji Turnieju.
Celem gry jest odgadnięcie i właściwe przypisanie nazwy degustowanej herbaty.
Herbatę przygotowuje teishu.
- Porcję liści (proporcja gramów herbaty na objętość czajnika zostanie podana w trakcie rozgrywki) zalewa wrzącą wodą i przetrzymuje je w zamkniętym, szkliwionym wewnątrz czajniku ceramicznym przez 3 minuty. Mistrz ceremonii nie wie, jaką herbatę w danej chwili przygotowuje, gdyż wcześniej przygotowane porcje herbaty znajdują się w identycznych, odpowiednio dla przebiegu Turnieju oznaczonych puszkach, za każdym razem wybieranych losowo.
- Następnie tak zaparzona i wyrównana herbata rozlewana jest po kolei uczestnikom do czarek w celu degustacji.
- Po upływie 2 minut kończy się degustacja i każdy z uczestników na swojej karcie do głosowania wskazuje jedną z herbat danej rundy, którą właśnie degustował.
- Następnie asystent tesihu podchodzi do każdego uczestnika gry odczytać wynik wskazania.
Turniej składa się z dwóch rozgrywek: eliminacyjnej i finałowej.
- W rozgrywce eliminacyjnej biorą udział wszyscy gracze kolejno w grupach maksymalnie 12-osobowych, w trakcie rozgrywki eliminacyjnej odbędą się dwie rundy.
- W każdej rundzie bierze udział 6 rodzajów herbaty, których nazwy zostaną podane na początku rundy.
- Każdej herbacie przypisany będzie odpowiedni symbol. Biorące udział w danej rundzie herbaty wyświetlane będą wraz z przypisanymi symbolami na tablicy widocznej dla wszystkich uczestników przez cały przebieg rundy.
- Nazwy herbat zostaną podane zgodnie z nazewnictwem asortymentu herbat dostępnym na stronie internetowej www.czajownia.pl i tylko te herbaty będą wykorzystywane podczas całego Turnieju.
- W trakcie jednej rundy zaparzonych w losowej kolejności zostanie pięć, spośród sześciu herbat biorących udział w rundzie. Po każdej rundzie zostaną ogłoszone jej wyniki.
- Po zakończeniu drugiej rundy jej uczestnicy oddają swoje karty do głosowania i po rozegraniu rundy przez ostatnią grupę nastąpi ogłoszenie wyników rozgrywki eliminacyjnej oraz listy uczestników rundy finałowej.
- Do rundy finałowej przechodzi maksymalnie dwunastu najlepszych uczestników. Jeśli nie będzie możliwości wyłonienia najlepszej dwunastki do rundy finałowej przejdzie mniejsza, dająca się wyłonić, liczba uczestników, którzy odgadną najwięcej herbat.
- Rozgrywka finałowa również składa się z rund, w każdej rundzie bierze udział sześć różnych herbat.
- Zwycięzca zostanie wyłoniony na zasadzie “harakiri”. Mistrz Tōcha przygotowuje wybraną losowo, jedną z herbat biorących udział w rundzie, następuje degustacja, uczestnicy oddają głos na karcie do głosowania, asystent zbiera wyniki. Następuje odkrycie i ogłoszenie, jaka herbata została zaparzona, a z dalszej rozgrywki odpadają osoby, które nie dokonały prawidłowego wskazania herbaty.
- Zwycięzcą Turnieju zostanie osoba, która odgadnie o jedną więcej herbatę niż pozostali uczestnicy rozgrywki finałowej.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl