Herbata Pu Erh - Cha
Opis
Legendarna, dodatkowo fermentowana herbata Pu Erh z prowincji Yunnan, Lincang. W tej postaci jako wariant podstawowy, klasyczny. Herbata nabierająca na wartości wraz z wiekiem. Długie, zwinięte, ciemnobrązowe liście z szarym połyskiem na powierzchni.
Herbata ta wyróżnia się charakterystycznym aromatem starych buddyjskich klasztorów. Wymaga dłuższego zaparzania, kolor naparu jest ciemny, przypominający kawę. Po pierwszym łyku zaskakuje i wciąga swym ziemistym smakiem.
Charakterystyka
Ilość liści | 1,5 g / 100 ml |
Temperatura wody | 100°C |
Czas parzenia | 4 min |
Ilość naparów | 1 |
Rok zbiorów | 2020 |
Pochodzenie | Chiny, Prowincja Yunnan |
Czajuś
Zdecydowanie najbardziej przyjazny, "najsłodszy" Pu Erh jakiego miałem szansę spróbować. Całkowity brak teiny zaskakuje, gdy odkrywa się podobieństwo do kawy. Napar jest gęsty, ciemny ze słodką bazą i kwaśnym, kawowo-czekoladowym finiszem. Brak wyszukanych aromatów piwnicznych czy drewnianych jak w innych pu erhach. Bardzo przyjemny, dobry na rozpoczęcie znajomości z herbatami tego koloru.
CzajmanStaś
Prosty, klasyczny Pu Erh typu Shu. Niska cena, dostępny na wagę, do jednokrotnego zaparzenia. Idealny dla osób, które chcą spróbować czy ten specyficzny smak fermentowanych liści będzie mu podchodzić. Parzony wrzątkiem przez około 3 minuty będzie delikatniejszy, słodszy, z nutami gorzkiej czekolady. Natomiast parzony 4 minuty i dłużej zacznie uwalniać nutki kawowo-drewniane. Polecam wszystkim do codziennego picia.
CzajmanStaś
Prosty, klasyczny Pu Erh typu Shu. Niska cena, dostępny na wagę, do jednokrotnego zaparzenia. Idealny dla osób, które chcą spróbować czy ten specyficzny smak fermentowanych liści będzie mu podchodzić. Parzony wrzątkiem przez około 3 minuty będzie delikatniejszy, słodszy, z nutami gorzkiej czekolady. Natomiast parzony 4 minuty i dłużej zacznie uwalniać nutki kawowo-drewniane. Polecam wszystkim do codziennego picia.
Joasia
Jak na ciemnego puehra jest dość delikatny. Lubię go zaparzyć w kubku i wypić po jedzeniu.