Herbata Pu Erh - Tuo Cha - Gniazdo 100 g
Opis
Herbata Pu Erh typu shu, prasowana w kształt gniazda. Po rozkruszeniu liście dają wyraźny i słodki w smaku napar oraz intensywny aromat. Klasyczna propozycja z Państwa Środka, o charakterystycznej dla tego gatunku herbaty wydajności. Herbata daje kilka, pełnych smaku naparów, o stosunkowo gładkim profilu.
Charakterystyka
Ilość liści | 2 g / 100 ml |
Temperatura wody | 95°C |
Czas parzenia | 2,5 min |
Ilość naparów | 5+ |
Inne zalecenia | Przed właściwym parzeniem przepłucz susz wrzątkiem. Warto użyć mniejszego naczynia (gaiwan) z dużą proporcją liści do wody (4-6 g/100 ml) przy bardzo krótkich czasach parzenia. W miarę parzenia kolejnych naparów zwiększaj czas parzenia. |
Rok zbiorów | 2017 |
Charakterystyka liści | Sprasowane |
Rok prasowania | 2018 |
Kolor herbaty | Pu Erh |
Oznaczenie jakości | Standard UE |
CzajmanStaś
11 stycznia 2021Prosty, klasyczny Pu Erh typu Shu. Wytrawne, wyraźne ziemiste nuty wymieszane z fermentowanym drewnem. Bardzo wydajny i odpowiedni do codziennego popijania. Po włożeniu do pojemnika z wikliny nie zwietrzeje i może sobie leżeć przez długi okres czasu. Polecam również jego dziką wersję - Qing Tuo Cha.
CzajmanStaś
12 stycznia 2021Prosty, klasyczny Pu Erh typu Shu. Wytrawne, wyraźne ziemiste nuty wymieszane z fermentowanym drewnem. Bardzo wydajny i odpowiedni do codziennego popijania. Po włożeniu do pojemnika z wikliny nie zwietrzeje i może sobie leżeć przez długi okres czasu. Polecam również jego dziką wersję - Qing Tuo Cha.