Herbata Pu Erh - Gong Ting Pu Er Imperial
Dostępność:
brak towaru
Cena:
13,75 zł
13.75

Opis
Herbata Pu Er typu Shou z samych młodych tipsów herbacianych, w formie sypanej. Zbierane wiosną w prefekturze Lin Cang, w południowowschodniej prowincji Yunnan. Napar o kolorze bursztynowym, wyważonym aromacie i ziemistym smaku. Daje silny napar i zawiera duże stężenie cennych składników charakterystycznych dla tego koloru herbaty. Zdecydowanie, dzięki wyjątkowej wydajności, polecana do parzenia wielokrotnego!
Charakterystyka
Ilość liści | 2 g / 100 ml |
Temperatura wody | 80°C |
Czas parzenia | 2 min |
Ilość naparów | 4 |
Inne zalecenia | Przed właściwym parzeniem przepłucz susz wrzątkiem. Warto użyć mniejszego naczynia (gaiwan) z dużą proporcją liści do wody (4-6 g/100 ml) przy bardzo krótkich czasach parzenia. W miarę parzenia kolejnych naparów zwiększaj czas parzenia. |
Rok zbiorów | 2019 |
Data ważności | 31.12.2030 |
Mateusz
Proponuję parzyć 4.5g, 250ml, 95°C, kolejne parzenia: 2', 2:15... W pierwszym parzeniu dośc nietypowa jak na pu-erha: mięta, rumianek, melisa, ogólnie nuty ziołowe i trochę kwiatowe. W tle ziemia i czerwone owoce. W kolejnych parzeniach bardziej ziemista i malinowa.
CzajmanStaś
Bardzo gęsty i mocny Pu Erh. Intensywnie ziemisto-gliniany smak utrzymuje się na naszych kubkach smakowych przez długi czas. Parzony temperaturą około 80 stopni jest delikatniejszy, wpadający w nuty surowych ziaren kakaowca i drewna. Parząc wrzątkiem nadamy mu większego charakteru i delikatnej cierpkawości. Polecam szczególnie tym, którzy lubią wytrawne, wyrafinowane smaki.
CzajmanStaś
Bardzo gęsty i mocny Pu Erh. Intensywnie ziemisto-gliniany smak utrzymuje się na naszych kubkach smakowych przez długi czas. Parzony temperaturą około 80 stopni jest delikatniejszy, wpadający w nuty surowych ziaren kakaowca i drewna. Parząc wrzątkiem nadamy mu większego charakteru i delikatnej cierpkawości. Polecam szczególnie tym, którzy lubią wytrawne, wyrafinowane smaki.
Joasia
Najmocniejszy z puerhów, Po zaparzeniu kolorem przypomina kawę. Polecam osobom lubiącym bardzo wytrawne, ziemiste smaki.