Herbata czarna Zheng Shan Xiao Zhong - Prawdziwa górska mała odmiana tzw. Lapsang
Opis
Słynna herbata chińska, znana bardziej pod przekręconą nazwą Lapsang Souchong, suszona nad ogniskiem z sosnowego drewna, dzięki czemu uzyskuje specyficzny, „dymny” aromat. Nadaje się szczególnie do pogawędek przy kominku i fajce.
Masywne, czarno-szare listki, napar o wyraźnym aromacie ogniska i skóry oraz „dymnym” smaku, przez co znajduje zastosowanie także w kuchni, nadając potrawom wędzonego charakteru. Czasami błędnie się twierdzi, że jest to herbata podwędzana lub nawet wędzona. Herbata ta jest jednym z najbardziej znanych przykładów problemów nomenklatury.
Charakterystyka
Ilość liści | 1,5 g / 100 ml |
Temperatura wody | 90°C |
Czas parzenia | 2,5 min |
Ilość naparów | 1 |
Rok zbiorów | 2021 |
Data ważności | 31.12.2023 |
CzajmanStaś
Bardzo intensywna i charakterna herbata do jednokrotnego parzenia. Idealna dla miłośników dymny aromatów w herbacie. Ja osobiście do nich nie należę, ale często wykorzystuje Lapsanga w kuchni, kiedy chcę nadać potrawie mocnego wędzonego posmaku, a nie chcę zużywać kolosalnej ilości wędzonej papryki. Żeby uzyskać delikatniejszą wersję tej herbaty, można wymieszać ją z herbatą Qi Hong.