Herbata czarna Zheng Shan Xiao Zhong - Prawdziwa górska mała odmiana tzw. Lapsang
Opis
Specyficzna herbata
Słynna herbata chińska, znana bardziej pod przekręconą nazwą Lapsang Souchong, suszona nad ogniskiem z sosnowego drewna, dzięki czemu uzyskuje specyficzny, „dymny” aromat. Nadaje się szczególnie do pogawędek przy kominku i fajce.
Herbata suszona dymem drzewnym, nie wędzona
Masywne, czarno-szare listki, napar o wyraźnym aromacie ogniska i skóry oraz „dymnym” smaku, przez co znajduje zastosowanie także w kuchni, nadając potrawom wędzonego charakteru. Czasami błędnie się twierdzi, że jest to herbata podwędzana lub nawet wędzona. Mimo to w smaku będzie się wielu kojarzyć po prostu z wędzeniem. Herbata ta jest jednym z najbardziej znanych przykładów problemów nomenklatury.
Sposób na złagodzenie "wędzonego" smaku
Ze względu na swój bardzo wyrazisty i specyficzny aromat i smak herbata nie wpasuje się w gusta każdego, jednak jest na to sposób. Dzięki dodaniu w proporcji 1:1 zwykłej Qi Hong można złagodzić smak i przenieść wędzony smak Lapsanga na drugi plan. Taka mieszanka jest tradycyjnie znana pod nazwą "Rosyjska Karawana".
W podobnym stylu
Wytrwałym poszukiwaczom idealnej herbaty suszonej dymem drzewnym polecamy delikatniejszą, zdecydowanie bardziej subtelną herbatę indyjską Manipur Smoky Wild Tea.
Charakterystyka
Ilość liści | 1,5 g / 100 ml |
Temperatura wody | 90°C |
Czas parzenia | 2,5 min |
Ilość naparów | 1 |
Rok zbiorów | 2022 |
Data ważności | 31.12.2024 |
Charakterystyka liści | Zwykłe |
Smak | dymny, "wędzony" |
Kolor naparu | ciemnobrązowy |
Aromat | ogniska i skóry |
Kolor herbaty | Czarna |
Oznaczenie jakości | Standard UE |
Opinie o produkcie (1)
Produkty powiązane
- promocja
- nowość
- nowość
- nowość
- nowość
CzajmanStaś
15 stycznia 2021Bardzo intensywna i charakterna herbata do jednokrotnego parzenia. Idealna dla miłośników dymny aromatów w herbacie. Ja osobiście do nich nie należę, ale często wykorzystuje Lapsanga w kuchni, kiedy chcę nadać potrawie mocnego wędzonego posmaku, a nie chcę zużywać kolosalnej ilości wędzonej papryki. Żeby uzyskać delikatniejszą wersję tej herbaty, można wymieszać ją z herbatą Qi Hong.