Herbata biała Bai Mu Dan Upper Grade BIO - Biała piwonia 2023
Opis
Klasyczna biała herbata ze zbiorów 2023
Wyższa klasa prawdopodobnie najpopularniejszej, klasycznej herbaty białej. Słynny reprezentant prowincji Fujian. Charakteryzuje się bardzo dokładnym sposobem przetworzenia (rozkładana na tacach i lekko potrząsana, fermentowana w niewielkim stopniu). Płaskie, jasnozielone listki z brązowawym obrzeżem, z dużą ilością tzw. "silver tips" – najdelikatniejszych pączków liści, pokrytych srebrnym puszkiem.
Idealne połączenie słodyczy i kwasowości
Jaskrawożółty napar. Za wstęgą delikatnego, drażniącego aromatu kwiatów i delikatnego, słodkawego smaku skrywa się prawdziwa moc tej białej herbaty. Przy odpowiednim zaparzeniu, możemy także wyczuć nietypową dla wielu herbat kwasowość, dzięki czemu może ona być polecana także entuzjastom kawy.
Certyfikat BIO
Herbata z upraw ekologicznych, certyfikowana BIO. Plantacja spełnia normy środowiskowe i najnowsze wytyczne związane z działaniami proekologicznymi.
Charakterystyka
Ilość liści | 2 g / 100 ml |
Temperatura wody | 80°C |
Czas parzenia | 3 min |
Ilość naparów | 3 |
Inne zalecenia | Ze względu na dużą objętość, susz pochłania znaczną ilość wody przy pierwszym naparze, warto więc zalać naczynie większą ilością wody. W miarę parzenia kolejnych naparów zwiększaj temperaturę i/lub czas parzenia. Temperatura: 70-85°C. |
Rok zbiorów | 2023 |
Data ważności | 31.12.2025 |
Charakterystyka liści | Delikatne |
Smak | owocowo słodkawy, z kwasową nutą |
Kolor naparu | żółty |
Aromat | kwiatowy |
Kolor herbaty | Biała |
Oznaczenie jakości | Certyfikowana BIO Organic |
CzajmanStas
6 stycznia 2021Białe herbaty słyną raczej z tego, że są neutralne jeżeli chodzi o właściwości pobudzające, ze względu na to, że większość białych herbat zrobiona jest z pączków herbacianych, z których teina nie uwalnia się do naparu. Bai Mu Dan jest białą herbatą, ale jak widać na zdjęciu są to głownie liście, także, potrafi naprawdę mocno wstrzelić z samego rana. Odradzam ją pić w wieczornych godzinach. W smaku jest bardzo intensywna. Można w niej wyczuć bukiet kwiatów z kwaskowatą nutą. Parzona w 70 stopniach, przez maksymalnie 2 minuty wyjdzie bardziej słodka.
Joasia
6 stycznia 2021Cena jak na białe herbaty jest bardzo przystępna, do wielokrotnego parzenia, wszystkie trzy napary wychodzą intensywnie kwiatowe. Lubię ją pić do śniadania ze względu na jej właściwości pobudzające :)
Michał
30 stycznia 2021Najlepszy Bai Mu Dan jaki udało mi się kupić. A próbowałem już z różnych herbaciarni. Liście są całe, niepokruszone, intensywne w kolorze, nie wyblakłe, bardzo wydajne. Sam napar i aromat wyraźny, bardzo kwiatowy i owocowy.