Herbata Pu Erh - Biała - Bai Ya Bing Cha - Biały Kołacz 200 g





Opis
Biały Pu Erh, prasowany, formowany na kształt kołacza. Działanie naparu jest silnie relaksujące. Osobliwość z prowincji Yunnan. Surowcem do stworzenia herbaty formowanej w placek są delikatne listki Bai Mu Dan. Dzięki technologii produkcji (tłoczenie) i pochodzeniu liści, ta wersja herbaty daje wiele wyrazistych naparów.
Susz jest stosunkowo łamliwy, odchodzi od całości ciastka bardzo łatwo, oddzielając się od siebie warstwowo, charakteryzuje się delikatnym, niezwykle słodkim i owocowo-kwiatowym smakiem.
Charakterystyka
Ilość liści | 2,5 g / 100 ml |
Temperatura wody | 70°C |
Czas parzenia | 2,5 min |
Ilość naparów | 5+ |
Inne zalecenia | 70-90°C, parzyć powyżej 2 minut. Herbatę warto "obudzić", poprzez zalanie jej gorącą wodą na kilkanaście sekund i wylanie jej, po czym przystąpić do właściwego parzenia. |
Rok zbiorów | 2017 |
Charakterystyka liści | Sprasowane |
Rok prasowania | 2018 |
Kolor herbaty | Pu Erh |
Pieczęć jakości | Standard UE |
Rafik
25 kwietnia 2015Genialna herbata, o delikatnym słomkowym, świeżym smaku i bardzo przyjemnym relaksującym zapachu. Pobudza bardzo delikatnie i powoli a jednocześnie rozluźnia. Niesamowita ilość naparów jakie można z niej osiągnąć, sprawia że jest idealnym wyborem na długie rozmowy przy herbacie. Jako pu-erh nabiera swoistej głębi, której trudno dorównać. Jedyna w sowim rodzaju. :)
kuba
7 maja 2020Bardzo spympatyczna, przyjemnie relaksująca! Godna polecenia:))
CzajmanStas
10 stycznia 2021Bardzo przyjemny biały puerh. W smaku subtelnie kwiatowy, w posmaku delikatnie cytrusowy, kwaskowaty. Polecam szczególnie tym, którzy nie przepadają za klasycznymi shou puerhami. Niezwykle wydajny i jak to w przypadku puerhów trzymany np. w koszyku wiklinowym nie zwietrzeje.
Joasia
12 stycznia 2021W zestawieniu z innymi puerhami najdelikatniejszy z nich wszystkich. Półwytrawny smak z wyraźnymi owocowymi nutami.
Czajuś
27 stycznia 2021Fantastyczna. W chłodniejszej wodzie smak klasycznej białej Bai Mu Dan, kwiaty, gruszka i inne, wytrawne smaki. W cieplejszej wodzie "wybucha" smakiem dopiero przy 3, 4 parzeniu wcześniej to jak cisza przed burzą. Bardzo dobra, nieco wyrafinowana.