Herbata Pu Erh Peletki
Opis
Prowincja Yunnan, Lincang. W Chinach znany również jako Cha Tou – „Herbaciana głowa“ – godny uwagi wtórny produkt uboczny przy produkcji herbat Pu Erh. Podczas procesu prasowania, pakowania i dojrzewania herbaty typu Pu Erh na spodniej części prasowanych warstw powstają drobne grudki, które po pewnym czasie suszenia kruszą się i odpadają. Konsekwencją tego procesu jest Pu Erh o specyficznym, rybnym zapachu suszu, który nawet podczas wielu parzeń zachowuje niezwykle subtelny aromat i delikatny smak. Herbata bardzo wydajna i rzadko spotykana.
Charakterystyka
Ilość liści | 2 g / 100 ml |
Temperatura wody | 95°C |
Czas parzenia | 3 min |
Ilość naparów | 5+ |
Inne zalecenia | Przed właściwym parzeniem przepłucz susz wrzątkiem. Warto użyć mniejszego naczynia (gaiwan) z dużą proporcją liści do wody (4-6 g/100 ml) przy bardzo krótkich czasach parzenia. W miarę parzenia kolejnych naparów zwiększaj czas parzenia. |
Charakterystyka liści | Sprasowane |
Kolor herbaty | Pu Erh |
Oznaczenie jakości | Standard UE |
Miedźwiedź
27 listopada 2020Mój ulubiony shou puer, o ile mnie zmysły nie mylą - zawierający odrobinę więcej słodyczy aniżeli inni przedstawiciele tego rodzaju herbaty. Moim prywatnym zdaniem nadaje się szczególnie do popijania w sytuacji, kiedy potrzebujemy w samotności pokrzepić się i jednocześnie zebrać myśli. Nadaje się do wielokrotnego zaparzania, w dodatku jest niezbyt drogi. Jak dla mnie rewelacja.
Mateusz
15 grudnia 2020Proponuję parzyć 250ml, 90°C, 7g, 3:10, 3:20, 5'. W smaku śliwki w gorzkiej czekoladzie, kakao, lekko fiołki i maliny. Posmak typowo ziemisty, w pierwszym parzeniu metaliczny. Dobra na co dzień, 7/10.
CzajmanStas
11 stycznia 2021Przyjemny, wydajny, delikatniejszy i słodszy od klasycznych Pu Erhów typu Shou. W smaku znacznie bardziej wyczuwalna nuta prażonych nasion kakaowca i gorzkiej czekolady. Polecam zarówno koneserom, którzy szukają teobrominy w tego typu herbatach, jak i osobom, które dopiero wchodzą na ścieżkę herbat wytrawnych.
CzajmanStaś
12 stycznia 2021Przyjemny, wydajny, delikatniejszy i słodszy od klasycznych Pu Erhów typu Shou. W smaku znacznie bardziej wyczuwalna nuta prażonych nasion kakaowca i gorzkiej czekolady. Polecam zarówno koneserom, którzy szukają teobrominy w tego typu herbatach, jak i osobom, które dopiero wchodzą na ścieżkę herbat wytrawnych.