Herbata Pu Erh - Lao Shu Bing Cha - Dzik 100 g
Opis
Unikatowa, jedna z najlepszych herbat Pu Erh typu sheng
Liście dziko rosnącej herbaty prasowane na kształt kołacza. Wyjątkowa herbata z południowego regionu (Lincang). W puszczy odkryto dzikie drzewa herbaciane, w pierwotnym i nienaruszonym stanie. Perła wśród herbat Pu Erh! Naturalnie starzejący się placek.
Wyrafinowany, owocowy smak
Smak pełny, wyraźny, nuty charakterystyczne dla herbat produkowanych ze starych, silnych roślin. Szczególnie ceniona za niebywały posmak (aftertaste), czyli owocowa nuta utrzymująca się w ustach po wypiciu naparu. Herbata Pu Erh o niebywałej energii. Konieczne przygotowanie wielu naparów, nie da się wyciągnąć mocy tej herbaty podczas jednego parzenia.
Herbata znana ze swoich właściwości zdrowotnych
Herbata Pu Erh jest znana z wielu właściwości zdrowotnych, w tym zdolności do obniżania cholesterolu i regulacji trawienia. Lao Shu Bing Cha jest szczególnie ceniona za swoje właściwości prozdrowotne, ponieważ jest starannie przygotowywana z najlepszych liści.
Zainwestowany czas potrafi oddać z nawiązką. Polecana szczególnie dla poszukujących niebanalnych smaków i wrażeń.
Charakterystyka
Ilość liści | 2 g / 100 ml |
Temperatura wody | 80°C |
Czas parzenia | 1,5 min |
Ilość naparów | 5+ |
Inne zalecenia | Przed właściwym parzeniem przepłucz susz wrzątkiem. Warto użyć mniejszego naczynia (gaiwan) z dużą proporcją liści do wody (4-6 g/100 ml) przy bardzo krótkich czasach parzenia. W miarę parzenia kolejnych naparów zwiększaj czas i temperaturę parzenia. |
Rok zbiorów | 2021 |
Rok prasowania | 2022 |
Kolor herbaty | Pu Erh |
Oznaczenie jakości | Wild Arbor / Dzika uprawa |
CzajmanStaś
11 stycznia 2021Ważna informacja, nazwa może trochę zmylić - Lao SHU Bing Cha jest Pu Erhem typu SHENG. W smaku nie znajdziemy mocnych ziemisto, drewnianych nut i gorzkiej czekolady charakterystycznych dla Pu Erhów SHU (SHOU). W Dziku każde parzenie uwalnia do naparu coraz to inną mieszankę fermentowanych kwiatów i owoców, z delikatną nutą drzew iglastych. Ze względu na jego bogaty bukiet smaków, wydajność i delikatniejszy charakter uważam jest to najlepszy Pu Erh tego typu dostępny w asortymencie Czajowni. Całkowicie warty swojej ceny.
CzajmanStaś
12 stycznia 2021Ważna informacja, nazwa może trochę zmylić - Lao SHU Bing Cha jest Pu Erhem typu SHENG. W smaku nie znajdziemy mocnych ziemisto, drewnianych nut i gorzkiej czekolady charakterystycznych dla Pu Erhów SHU (SHOU). W Dziku każde parzenie uwalnia do naparu coraz to inną mieszankę fermentowanych kwiatów i owoców, z delikatną nutą drzew iglastych. Ze względu na jego bogaty bukiet smaków, wydajność i delikatniejszy charakter uważam jest to najlepszy Pu Erh tego typu dostępny w asortymencie Czajowni. Całkowicie warty swojej ceny.
Joasia
12 stycznia 2021Mój ulubiony puerh ze względu na jego delikatniejszy charakter i intensywnie kwiatow-owocowo-cytrusowy smak. Warty swojej ceny.
Czajuś
28 stycznia 2021To nie jest herbata dla bojaźliwych i fanów łatwych smaków. Z shengami zazwyczaj zresztą nie jest z początku łatwo. Ta herbata to naprawdę rarytas wśród placków tego typu. Pamiętam pierwszy raz jak jej spróbowałem to mnie zraziła bo na wytrawne smaki trzeba mieć ochotę ale dziś, gdy naprzemiennie pijam Zhu Ye z Bai Ya Bing Cha to Dzik naprawdę pokazuje rogi. Z wierzchu, z pozoru jest mocno wytrawny ba!, nawet cierpki, ale tak jak w opisie ujęto zaskakuje niebywałym aftertastem przypominającym w smaku suszone owoce, czy miód gryczany. Dodam, że to duża zaleta bo kojarzy się on z głównym tematem smaku Feniksa Feng Huang Dan Cong itp. Jeśli parzycie Gong Fu, to zdecydowanie skróćcie czas parzenia! 6g/100 ml po budzeniu wrzątkiem i jednominutowym parzeniu w 80 st. C daje bardzo cierpki napar, a chyba przy tej herbacie warto zachować świeżość kubków smakowych. Osobiście zacząłbym od 30 s. Czaj!