Herbata Pu Erh - Lao Shu Bing Cha - Dzik 100g

Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 93,50 zł 93.50
ilość szt.
Zyskujesz 5 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Ocena: 4.33
Region uprawy: Chiny, Prowincja Yunnan
Kod produktu: LASHU
Pin It

Opis

Liście dziko rosnącej herbaty prasowane na kształt kołacza. Wyjątkowa herbata - w południowym regionie Yunna (Lincang), w puszczy odkryto dzikie drzewa herbaciane, w pierwotnym i nienaruszonym stanie. Perła wśród herbat Pu Er! Naturalnie starzejący się placek. Smak pełny, wyraźny, nuty charakterystyczne dla herbat produkowanych ze starych, silnych roślin. Szczególnie ceniona za niebywały aftertaste smakowy, czyli owocowy posmak pojawiający się w ustach po wypiciu naparu. Herbata o niebywałej energii. Konieczne przygotowanie wielu naparów, nie da się wyciągnąć mocy tej herbaty podczas jednego parzenia. Zainwestowany czas potrafi oddać z nawiązką. Polecana szczególnie dla poszukujących niebanalnych smaków i wrażeń.  

Charakterystyka

PAKOWANA 100g
Ilość liści 2 g / 100 ml
Temperatura wody 80°C
Czas parzenia 1,5 min
Ilość naparów 5+
Inne zalecenia Przed właściwym parzeniem przepłucz susz wrzątkiem. Warto użyć mniejszego naczynia (gaiwan) z dużą proporcją liści do wody (4-6 g/100 ml) przy bardzo krótkich czasach parzenia. W miarę parzenia kolejnych naparów zwiększaj czas i temperaturę parzenia.
Rok zbiorów 2019
Data ważności 31.12.2030
Rok prasowania 2019

Opinie o produkcie (4)

11 stycznia 2021

Ważna informacja, nazwa może trochę zmylić - Lao SHU Bing Cha jest Pu Erhem typu SHENG. W smaku nie znajdziemy mocnych ziemisto, drewnianych nut i gorzkiej czekolady charakterystycznych dla Pu Erhów SHU (SHOU). W Dziku każde parzenie uwalnia do naparu coraz to inną mieszankę fermentowanych kwiatów i owoców, z delikatną nutą drzew iglastych. Ze względu na jego bogaty bukiet smaków, wydajność i delikatniejszy charakter uważam jest to najlepszy Pu Erh tego typu dostępny w asortymencie Czajowni. Całkowicie warty swojej ceny.

12 stycznia 2021

Ważna informacja, nazwa może trochę zmylić - Lao SHU Bing Cha jest Pu Erhem typu SHENG. W smaku nie znajdziemy mocnych ziemisto, drewnianych nut i gorzkiej czekolady charakterystycznych dla Pu Erhów SHU (SHOU). W Dziku każde parzenie uwalnia do naparu coraz to inną mieszankę fermentowanych kwiatów i owoców, z delikatną nutą drzew iglastych. Ze względu na jego bogaty bukiet smaków, wydajność i delikatniejszy charakter uważam jest to najlepszy Pu Erh tego typu dostępny w asortymencie Czajowni. Całkowicie warty swojej ceny.

12 stycznia 2021

Mój ulubiony puerh ze względu na jego delikatniejszy charakter i intensywnie kwiatow-owocowo-cytrusowy smak. Warty swojej ceny.

28 stycznia 2021

To nie jest herbata dla bojaźliwych i fanów łatwych smaków. Z shengami zazwyczaj zresztą nie jest z początku łatwo. Ta herbata to naprawdę rarytas wśród placków tego typu. Pamiętam pierwszy raz jak jej spróbowałem to mnie zraziła bo na wytrawne smaki trzeba mieć ochotę ale dziś, gdy naprzemiennie pijam Zhu Ye z Bai Ya Bing Cha to Dzik naprawdę pokazuje rogi. Z wierzchu, z pozoru jest mocno wytrawny ba!, nawet cierpki, ale tak jak w opisie ujęto zaskakuje niebywałym aftertastem przypominającym w smaku suszone owoce, czy miód gryczany. Dodam, że to duża zaleta bo kojarzy się on z głównym tematem smaku Feniksa Feng Huang Dan Cong itp. Jeśli parzycie Gong Fu, to zdecydowanie skróćcie czas parzenia! 6g/100 ml po budzeniu wrzątkiem i jednominutowym parzeniu w 80 st. C daje bardzo cierpki napar, a chyba przy tej herbacie warto zachować świeżość kubków smakowych. Osobiście zacząłbym od 30 s. Czaj!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl