Herbata Pu Erh - Lao Shu Bing Cha - Dzik 100g

Opis
Liście dziko rosnącej herbaty prasowane na kształt kołacza. Wyjątkowa herbata - w południowym regionie Yunna (Lincang), w puszczy odkryto dzikie drzewa herbaciane, w pierwotnym i nienaruszonym stanie. Perła wśród herbat Pu Er! Naturalnie starzejący się placek. Smak pełny, wyraźny, nuty charakterystyczne dla herbat produkowanych ze starych, silnych roślin. Szczególnie ceniona za niebywały aftertaste smakowy, czyli owocowy posmak pojawiający się w ustach po wypiciu naparu. Herbata o niebywałej energii. Konieczne przygotowanie wielu naparów, nie da się wyciągnąć mocy tej herbaty podczas jednego parzenia. Zainwestowany czas potrafi oddać z nawiązką. Polecana szczególnie dla poszukujących niebanalnych smaków i wrażeń.
Charakterystyka
PAKOWANA | 100g |
Ilość liści | 2 g / 100 ml |
Temperatura wody | 80°C |
Czas parzenia | 1,5 min |
Ilość naparów | 5+ |
Inne zalecenia | Przed właściwym parzeniem przepłucz susz wrzątkiem. Warto użyć mniejszego naczynia (gaiwan) z dużą proporcją liści do wody (4-6 g/100 ml) przy bardzo krótkich czasach parzenia. W miarę parzenia kolejnych naparów zwiększaj czas i temperaturę parzenia. |
Rok zbiorów | 2019 |
Data ważności | 31.12.2030 |
Rok prasowania | 2019 |
CzajmanStaś
Ważna informacja, nazwa może trochę zmylić - Lao SHU Bing Cha jest Pu Erhem typu SHENG. W smaku nie znajdziemy mocnych ziemisto, drewnianych nut i gorzkiej czekolady charakterystycznych dla Pu Erhów SHU (SHOU). W Dziku każde parzenie uwalnia do naparu coraz to inną mieszankę fermentowanych kwiatów i owoców, z delikatną nutą drzew iglastych. Ze względu na jego bogaty bukiet smaków, wydajność i delikatniejszy charakter uważam jest to najlepszy Pu Erh tego typu dostępny w asortymencie Czajowni. Całkowicie warty swojej ceny.
CzajmanStaś
Ważna informacja, nazwa może trochę zmylić - Lao SHU Bing Cha jest Pu Erhem typu SHENG. W smaku nie znajdziemy mocnych ziemisto, drewnianych nut i gorzkiej czekolady charakterystycznych dla Pu Erhów SHU (SHOU). W Dziku każde parzenie uwalnia do naparu coraz to inną mieszankę fermentowanych kwiatów i owoców, z delikatną nutą drzew iglastych. Ze względu na jego bogaty bukiet smaków, wydajność i delikatniejszy charakter uważam jest to najlepszy Pu Erh tego typu dostępny w asortymencie Czajowni. Całkowicie warty swojej ceny.
Joasia
Mój ulubiony puerh ze względu na jego delikatniejszy charakter i intensywnie kwiatow-owocowo-cytrusowy smak. Warty swojej ceny.