Herbata Pu Erh - Sa Bang - SHENG PU ERH 80 g
Opis
Laotańska perła dżungli - Herbata prasowana typu Sheng z dzikich drzew
Herbata prasowana, dojrzewająca z Laosu. Prawdziwy rarytas. Herbata typu sheng, produkowana z dzikich drzew herbacianych, rosnących w gąszczu laoskiej dżungli. Po zbiorze listki herbaty suszone są na słońcu, a następnie prasowane w bambusowych formach do postaci 'cygara'. Smak i aromat stosunkowo delikatny, miejscami zbliżony do chińskiego "Dzika" Lao Shu z Yunnanu, z bardzo ciekawym, owocowym posmakiem. Bardzo wydajna. Odnalezienie tej herbaty było ukoronowaniem podróży Ścieżką Herbaty Dobrych Cajovni w 2016 roku, gdzie odnaleziono stare, 400-letnie drzewa herbaciane, w koronach których zbiera się listki do jej produkcji. W okolicach wioski Komaen, skąd pochodzi, służy jako pieniądz w handlu wymiennym.
Herbata z prowincji Phongsali: Magia herbaty w bambusie
„Herbata w bambusie“ – na północnej granicy Laosu w prowincji Phongsali w niedostępnych górach w pobliżu małej wioski Ban Komaen znajdują się plantacje dorodnych dzikich krzewów herbacianych. Miejscowi wieśniacy jak akrobaci zrywają wysokich koronach liście herbaciane, które potem więdną na bambusowych płatach na bezpośrednim świetle słonecznym. Jeszcze w bezpośrednim świetle słonecznym są później wciskane do łodyg bambusa i suszone nad ogniem. Po wyschnięciu bambusy są rozłamywane a herbata, która swoim kształtem przypomina cygara, jest wiązana łykiem. Ta herbata jest absolutnie wyjątkowa, odkryliśmy ją podczas pełnej przygód wyprawy w 2016 r. Na Światowym Konkursie Herbat w Las Vegas uzyskała w 2016 roku trzecią nagrodę wśród wszystkich zielonych herbat dojrzewających.
Charakterystyka
Ilość liści | 2 g / 100 ml |
Temperatura wody | 90°C |
Czas parzenia | 2 min |
Ilość naparów | 5+ |
Inne zalecenia | Przed właściwym parzeniem przepłucz susz gorącą wodą. Warto użyć mniejszego naczynia (gaiwan) z dużą proporcją liści do wody (4-6 g/100 ml) przy bardzo krótkich czasach parzenia (20 sek). W miarę parzenia kolejnych naparów zwiększaj czas parzenia. |
Rok zbiorów | 2022 |
Charakterystyka liści | Sprasowane |
Kolor herbaty | Pu Erh |
Oznaczenie jakości | Wild Arbor / Dzika uprawa |
Miedźwiedź
27 listopada 2020Niezwykła ciekawostka, mój faworyt wśród sheng puerów. Polecam szczególnie osobom z tą kategorią herbat już zaznajomionym, przyzwyczajonym do ich specyficznego smaku. W dobrej cenie otrzymujemy herbatę wielonaparową i według mnie korzystnie stymulującą cały organizm. Polecam!
Mariusz
10 stycznia 2021Bardzo dobrze sprawdza się po solidnym śniadaniu. Jak na puerha, to smak jest dość subtelny. Polecam szczególnie osobom, które nie przepadają za tymi mocnymi, ciemnymi, bardzo wytrawnymi puerhami, a jednak chcieliby je pić ze względu na ich właściwości.