Herbata Pu Erh - Zhu Ye Pu Erh - Zapach bambusa 100 g
Opis
Herbata Shu Pu Erh schowana w łodydze bambusa - sekret południowego Yunnanu
Herbata typu shu, schowana w łodydze aromatycznego bambusa, słynny produkt pochodzący z południowochińskiej prowincji Yunnan. Zgodnie z obyczajem tamtejszych obywateli herbatę Pu Erh upycha się w zielonych pędach bambusa, by uzyskała delikatny aromat tej egzotycznej rośliny. Otwór bambusa zabezpieczony jest kawałkiem gliny. Po przepołowieniu tyczki o długości 30 cm otrzymujemy sprasowaną herbatę w kształcie odcisku wnętrza bambusa.
Napar o smaku świeżego brownie z delikatnym akcentem gorzkiej czekolady
Napar cechuje się niezwykle wyrazistym smakiem i zapachem świeżego brownie, poza pierwszoplanową rolą gorzkiej czekolady w smaku, możemy wyczuć pewne słodkie nuty oraz lekko owocowy charakter. Absolutny rarytas!
Charakterystyka
Ilość liści | 2 g / 100 ml |
Temperatura wody | 90°C |
Czas parzenia | 2 min |
Ilość naparów | 5+ |
Inne zalecenia | Przed właściwym parzeniem przepłucz susz wrzątkiem. Warto użyć mniejszego naczynia (gaiwan) z dużą proporcją liści do wody (4-6 g/100 ml) przy bardzo krótkich czasach parzenia. W miarę parzenia kolejnych naparów zwiększaj czas parzenia. |
Rok zbiorów | 2015 |
Charakterystyka liści | Sprasowane |
Rok prasowania | 2016 |
Kolor herbaty | Pu Erh |
Oznaczenie jakości | Standard UE |
Paweł Pieniacki
20 kwietnia 2020Herbata wielowymiarowa. W zależności od sposobu parzenia można otrzymać wyraźny posmak orzechów, nuty bambusowe, czy nawet delikatnie wyczuwalne cytrusy. Herbata wydajna, cierpliwa w niższych temperaturach. Czasem pojawia się charakterystyczne oleiste uczucie na wargach po naparze wysokotemperaturowym. Powyższy opis dotyczy parzenia metodą gonfu cha. Nie parzyłem jej sposobem europejskim (kubek, 2 minuty itd). Zdecydowanie warta swojej ceny i polecania!
CzajmanStaś
11 stycznia 2021Jeden z ciekawszych Pu Erhów typu Shu. Wyraźny i głęboki smak gorzkiej czekolady, kory i drewna miesza się z delikatnym posmakiem bambusa i owoców. Niezwykle wydajny i przyjemny w smaku, a potraktowany wrzątkiem nabiera kwaskowaty posmak. Tyczkę można przepołowić i później zrobić z niej np. podstawkę pod kadzidła, albo łopatkę do herbaty. Możemy też poświęcić trochę czasu i wydłubać wszystkie liście ze środka, a bambusa zostawić do przechowywania zwykłego sypanego Pu Erh Cha dostępnego w ofercie Czajowni na wagę.
CzajmanStaś
12 stycznia 2021Jeden z ciekawszych Pu Erhów typu Shu. Wyraźny i głęboki smak gorzkiej czekolady, kory i drewna miesza się z delikatnym posmakiem bambusa i owoców. Niezwykle wydajny i przyjemny w smaku, a potraktowany wrzątkiem nabiera kwaskowaty posmak. Tyczkę można przepołowić i później zrobić z niej np. podstawkę pod kadzidła, albo łopatkę do herbaty. Możemy też poświęcić trochę czasu i wydłubać wszystkie liście ze środka, a bambusa zostawić do przechowywania zwykłego sypanego Pu Erh Cha dostępnego w ofercie Czajowni na wagę.
Czajuś
27 stycznia 2021Pamiętam jak pierwszy raz dostałem ją w gaiwanie w Czajowni, musiało być to te 4 g, bo wyszła bardzo mocna i pełna, lekko pikantna i co ważne - dość wydajna. 4 intensywne napary o zapachu bambusa zalatującym kwiatami. Coś wspaniałego
Marcin Wiśniarski
10 grudnia 2022Bardzo ciekawe umieszczenie pu erha dojrzałego (shu) w aromatycznym bambusie. W zapachu wyczuwałem świeże brownie, trochę gorzkiej czekolady i ziemistości (coś jak ziemia zroszona deszczem). Można sobie wyobrazić na przykład kolorowe jesienne liście podczas deszczu. W smaku dominuje ciemne ciasto i ziemistość. Przy chłodniejszym zaś naparze dochodzi moim zdaniem jeszcze jasny sos sojowo - grzybowy. Dobrze pasowałby ów pu erh pod tłuste potrawy takie jak golonka, ziemniaki z przyprawą do tychże, ciężkie ciasta w rodzaju brownie czy murzynka. A także pod wędzone śliwki i w ogóle owoce typowe dla kompotu z suszu. Dobrze pasowałby też na przykład pod sajgonki z sosem sojowym. A także potrawy z ryżem i tłustymi rybami oraz pędami bambusa. Bardzo przyjemna i wydajna herbata.