Herbata Pu Erh - Zhu Ye PuEr - Zapach bambusa 100g

Dostępność: brak towaru
Cena: 80,00 zł 80.00
ilość szt.
Zyskujesz 5 pkt [?]
dodaj do przechowalni
Ocena: 4.5
Region uprawy: Chiny, Prowincja Yunnan
Kod produktu: ZYE

Opis

Herbata typu shu, schowana w łodydze aromatycznego bambusa, słynny produkt pochodzący z południowochińskiej prowincji Yunnan. Zgodnie z obyczajem tamtejszych obywateli herbatę pu-erh upycha się w zielonych pędach bambusa, by uzyskała delikatny aromat tej egzotycznej rośliny. Po przepołowieniu tyczki o długości 30 cm otrzymujemy sprasowaną herbatę w kształcie odcisku wnętrza bambusa. Napar cechuje się niezwykle wyrazistym smakiem i zapachem świeżego brownie, poza pierwszoplanową rolą gorzkiej czekolady w smaku, możemy wyczuć pewne słodkie nuty oraz lekko owocowy charakter. Otwór bambusa zabezpieczony jest kawałkiem gliny. Absolutny rarytas!

Charakterystyka

PAKOWANA 100g
Ilość liści 2 g / 100 ml
Temperatura wody 90°C
Czas parzenia 2 min
Ilość naparów 5+
Inne zalecenia Przed właściwym parzeniem przepłucz susz wrzątkiem. Warto użyć mniejszego naczynia (gaiwan) z dużą proporcją liści do wody (4-6 g/100 ml) przy bardzo krótkich czasach parzenia. W miarę parzenia kolejnych naparów zwiększaj czas parzenia.
Rok zbiorów 2015
Data ważności 31.12.2030

Opinie o produkcie (4)

20 kwietnia 2020

Herbata wielowymiarowa. W zależności od sposobu parzenia można otrzymać wyraźny posmak orzechów, nuty bambusowe, czy nawet delikatnie wyczuwalne cytrusy. Herbata wydajna, cierpliwa w niższych temperaturach. Czasem pojawia się charakterystyczne oleiste uczucie na wargach po naparze wysokotemperaturowym. Powyższy opis dotyczy parzenia metodą gonfu cha. Nie parzyłem jej sposobem europejskim (kubek, 2 minuty itd). Zdecydowanie warta swojej ceny i polecania!

11 stycznia 2021

Jeden z ciekawszych Pu Erhów typu Shu. Wyraźny i głęboki smak gorzkiej czekolady, kory i drewna miesza się z delikatnym posmakiem bambusa i owoców. Niezwykle wydajny i przyjemny w smaku, a potraktowany wrzątkiem nabiera kwaskowaty posmak. Tyczkę można przepołowić i później zrobić z niej np. podstawkę pod kadzidła, albo łopatkę do herbaty. Możemy też poświęcić trochę czasu i wydłubać wszystkie liście ze środka, a bambusa zostawić do przechowywania zwykłego sypanego Pu Erh Cha dostępnego w ofercie Czajowni na wagę.

12 stycznia 2021

Jeden z ciekawszych Pu Erhów typu Shu. Wyraźny i głęboki smak gorzkiej czekolady, kory i drewna miesza się z delikatnym posmakiem bambusa i owoców. Niezwykle wydajny i przyjemny w smaku, a potraktowany wrzątkiem nabiera kwaskowaty posmak. Tyczkę można przepołowić i później zrobić z niej np. podstawkę pod kadzidła, albo łopatkę do herbaty. Możemy też poświęcić trochę czasu i wydłubać wszystkie liście ze środka, a bambusa zostawić do przechowywania zwykłego sypanego Pu Erh Cha dostępnego w ofercie Czajowni na wagę.

27 stycznia 2021

Pamiętam jak pierwszy raz dostałem ją w gaiwanie w Czajowni, musiało być to te 4 g, bo wyszła bardzo mocna i pełna, lekko pikantna i co ważne - dość wydajna. 4 intensywne napary o zapachu bambusa zalatującym kwiatami. Coś wspaniałego

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl