Kategorie blog
Czaisz? Droga herbaty do Europy. 0
Czaisz? Droga herbaty do Europy.

Herbata wywodzi się z Chin. Legenda mówi, że pierwszy krzew herbaciany wyrósł w miejscu, gdzie buddyjski mnich Bodhidarma rzucił własne powieki samodzielnie odcięte chwilę wcześniej. Zrobił to w przypływie gniewu spowodowanego uśnięciem po dziewięciu latach medytacji. Kolejna opowieść o odkryciu herbaty pochodzi z przełomu 28. i 27. wieku p.n.e., kiedy to uniesione przez wiatr liście herbaty wpadły cesarzowi Shennong wprost do gotującej się wody, gdy ten zatrzymał się na posiłek w trakcie podróży. Oszołomiony tym, że woda z liśćmi zabarwiła się lekko i nabrała aromatu, spróbował i odkrył herbatę! Przez następne tysiąclecia rytuały związane z piciem i podawaniem herbaty rozwijały się w całym Państwie Środka ulegając lokalnym modyfikacjom i wpływom. Zawsze jednak pozostawały formą zachowań ceremonialnych. Konfucjoniści przywiązywali do rytuałów wielką wagę, bo uważali że prowadzą one do uporządkowanego wyrażania uczuć, zaspokajają pragnienia i kształtują ludzkie poczucie obowiązku.
Już w VII wieku n.e. herbata wędrowała szlakami handlowymi z Chin do Indii, Azji Środkowej, Korei i Japonii, a także Jedwabnym szlakiem w kierunku Bliskiego Wschodu. Jednak nie wyparła tam mocno zakorzenionej arabskiej kultury kawy, co było bezpośrednią przeszkodą w dotarciu do Europy. W tym okresie była już dostępna w Mongolii i Tybecie. W Europie jako pierwsi herbaty doświadczyli Rosjanie, w pierwszej połowie XVI wieku, podczas podboju Syberii i kontaktów dyplomatycznych z Chinami. Wreszcie na początku XVII wieku do Europy Zachodniej herbatę na pokładach statków zaczęli przywozić Portugalczycy, Holendrzy i Brytyjczycy. W XIX wieku Brytyjska Kompania Wschodnioindyjska zapoczątkowała na szeroką skalę uprawy herbaty w Indiach z sadzonek i nasion sprowadzonych z Chin.
Czy chcecie poznać więcej szczegółów? Podczas 'Czaisz?' odbędzie się sześć wykładów rozkładających historię drogi herbaty na czynniki pierwsze. Występować dla Was będą wybitni znawcy tematu, którzy od już od kilku tygodni pracują nad wybranymi zagadnieniami. Zapraszamy serdecznie! 

PROGRAM:

13:00 - 14:00
Sześć kolorów herbaty
Wojciech Woźniak

Wykład „Sześć kolorów herbaty” będzie spotkaniem wprowadzającym uczestników w złożony i pozornie skomplikowany świat herbaty: świat odmian, gatunków, rodzajów i tradycji ich spożywania. Podczas wykładu poznamy nie tylko legendy o prapoczątkach herbacianej tradycji w Chinach, również dowiemy się, dzięki moderowanym degustacjom, czym właściwie różni się herbata zielona od herbaty oolong, dlaczego pu-erh nie powinien być nazywany herbatą czerwoną oraz czym dla Chińczyków są „nasze” herbaty czarne a także które z herbat najlepiej smakują świeże, a które dojrzewają przez lata - jak dobre wino.

Wojciech Woźniak 
Herbatą interesuję się już ponad 15 lat. Zetknięcie się z dobrą, liściastą herbatą miało miejsce wtedy, gdy w mojej rodzinnej miejscowości powstała na krótko mała herbaciarnia. Różnorodność smaków, zapachów, wyglądu liści uruchamiała we mnie chęć do poznawania regionów ich tradycji upraw i typowych gatunków herbaty. Następnie, dzięki możliwościom niesionym przez połączenie internetowe i moją dociekliwość, zacząłem nawiązywać znajomości z właścicielami ogrodów w Indiach, Chinach i Tajwanie. Wielowiekowa herbaciana tradycja wykształciła tak szeroką różnorodność koncepcji rozumienia, picia i uprawiania herbaty, że pasja ta nigdy nie doprowadzi mnie do pełnej znajomości tematu.
Lata rozwoju pasji doprowadziło mnie do spełnienia mojego największego marzenia: w 2015 roku powstał sklep TheTea.pl, na łamach którego pragnę dzielić się z innymi miłośnikami camellia sinensis interesującymi, naturalnymi gatunkami. Moje ulubione herbaty to te, które pijam z przyjaciółmi

 

 

14:00 - 15:00 
Historia herbaty w Chinach
Robert Tomczyk ‘Sayama’

Będzie to opowieść sięgająca zakamarków dżungli Yunnanu, gdzie został odkryty krzew herbaciany i niewyobrażalnie ciekawej drodze herbaty po Państwie Środka, jej rozprzestrzenianiu się na północ i zachód. Dowiemy się jaki to miało wpływ na jej nazwę w świecie, usłyszymy o pierwszym Mistrzu Herbaty Lu Yu i jego dorobku, o postępowych zmianach za czasów Dynastii Ming, o Xiamen - wyspie handlarzy i poznamy historię powstania herbaty czarnej oraz inne legendy i zdarzenia związane z fenomenem herbaty.

 

Robert Tomczyk Sayama
Autor 'Zapisków o herbacie', czyli kompendium wiedzy o na temat tradycji oraz obecnego oblicza herbaty, spisane w latach 1993-2008 na podstawie badań zebranych przez autora na terenach Dalekiego Wschodu. Przez cały ten okres (ponad 15 lat) próbował dotrzeć do miejsc związanych z historią herbaty, odwiedził dziesiątki, a może setki plantacji, rozmawiał z ich właścicielami, znawcami i mistrzami herbacianej sztuki. Skończył szkołę herbaty w Japonii i od lat podróżuje po świecie, mieszka i pracuje trochę w Japonii, trochę w Polsce. Jest jednym z najlepszych specjalistów w dziedzinie herbaty w Polsce.

 

 

15:00 - 16:00 
Droga morska herbaty do Europy
Anton Tiscornia
 

Informacja o tym, że Rzymianie i Chińczycy pochodzą z jednego plemienia widoczna jest w chińskim rękopisie z III wieku. Dlaczego więc odkryliśmy zielone złoto dopiero w XVII wieku? Zapraszam do niecodziennej przygody w poszukiwaniu herbaty przez oceany, sztormy, azjatycką dżunglę, pola wojenne, nieznane regiony i narody. Szlakiem morskim odkryjemy historię spotkania Zachodu ze Wschodem.

Anton Tiscornia 
Urodziłem się w białoruskiej stolicy Mińsku, natomiast dorastałem w słynnej włoskiej miejscowości Carrara, do której należy dusza Michała Anioła. Wrocławianin z przypadku i pasjonat Dalekiego Wschodu z wyboru. Herbata towarzyszy mi już od małego, kiedy nauczyłem się ją pić ze spodka filiżanki, według rosyjskiej tradycji klasy kupieckiej. Na co dzień lubię czytać o historii herbaty i prowadzić bardzo długie rozmowy z pasjonatami tego napoju.

 

 

16:00 - 17:00
Szlak herbaty przez Rosję
Murat Kornaev
Temat porusza bardzo bogatą historię drogi herbaty przez Rosję, autor podejmie próbę odpowiedzi na pytanie 'Skąd i dokąd?' w odniesieniu do szlaków handlowych oraz rozpowszechniania się zwyczajów picia herbaty i kultury herbacianej w Rosji. Odwołuje się przy tym do wielu różnorodnych tekstów źródłowych, co czyni podjęty temat bardzo interesującym.

 

Murat Kornaev
Urodziłem się w 1975 roku w Rosji. Ukończyłem Pskowski Uniwersytet Pedagogiczny, Wydział Matematyczno-Fizyczny. Pracowałem w szkolnictwie, w teatrze, brałem udział w projektach edukacyjnych i kulturalnych. Od 20 lat herbata stanowi ważną część mojego życia codziennego, jest przedmiotem moich zainteresowań i drogą samorozwoju. Jestem autorem bloga o herbacie www.teaexpress.pl Teaexpress.pl W maju 2016 roku zdobyłem I miejsce i tytuł Tea Masters Cup Poland 2016 w kategorii Tea Pairing oraz zwyciężyłem w światowym finale tych zawodów Tea Masters Cup International 2016 w koreańskim Seulu.

 

 

17:00 - 18:00
Historia herbaty w Polsce
Joanna Bożek

Początki herbaty w Polsce sięgają XVII i XVIII wieku i był to bardzo trudny okres dla herbaty w naszym kraju, gdyż nie cieszyła się zbyt dobrą opinią. Pierwsza część wykładu opatrzona będzie dużą ilością cytatów z różnych źródeł na temat stosowania herbaty w tamtych czasach. W XIX wieku rozpoczął się trochę bardziej pozytywny okres dla herbaty w Polsce a to dzięki pojawieniu się samowarów z Rosji, które spopularyzowały picie herbaty oraz zainteresowanie nowym napojem i rytuałem. W XX wieku pojawiły się pierwsze polskie firmy importujące herbatę, a swój wpływ na kulturę herbaty w Polsce miały wojny. W czasach PRL pojawiły się herbaty granulowane, firmy prywatne zostały znacjonalizowane, pojawił się monopolista - Przedsiębiorstwo Obrotu Surowcami Spożywczymi i Towarami Importowanymi (POSTI). Wiek XXI to dynamiczny rozwój i pojawienie się szerokiego asortymentu szczególnie herbat ekspresowych oraz aromatycznych mieszanek. Powstaje wiele publikacji, szczególnie w mediach elektronicznych, powstają wyspecjalizowane sklepy.

 

Joanna Bożek 
Pasjonatka herbaty, blogerka oraz twórczyni Wrocławskiego Towarzystwa Herbacianego. Aktywnie, od lat działa na rzecz szerzenia kultury herbacianej w Polsce. Prowadzi pokazy parzenia herbaty oraz degustacje, bierze udział w spotkaniach i eventach poświęconych sztuce herbacianej. W lutym 2015 r. brała udział w ekspedycji herbacianej na Sri Lankę.

 

 

18:00 - 19:00
'Jak se dostal čaj do Prahy'
Aleš Juřina

W czerwcu 1848 roku w Pradze miał miejsce Zjazd Słowiański (Kongres Słowiański) - spotkanie reprezentantów narodów słowiańskich. Uczestniczyli w nim Polacy, Słowacy, Ukraińcy, Serbowie, Czesi, Chorwaci i Rosjanie, w tym Michaił Aleksandrowicz Bakunin – rosyjski myśliciel, panslawista i rewolucjonista. Uznawany za jednego z ojców anarchizmu. Niewątpliwie jeden z najbardziej znanych rewolucjonistów w XIX-wiecznych, głównie dzięki swojej charyzmie i bogatemu życiorysowi. Postać Bakunina zainspirowała wielu artystów. Dzięki temu stał się symbolem niezłomnego i idealistycznego bojownika o wolność. W książce ‘Ze všech koutů staré Prahy. Rozmarné obrázky z pražského života’ autorstwa Karela Kukly, znajduje się opowieść o tym, jak za sprawą Bakunina, herbata dostała się na barykady Pragi. Ta historia będzie wstępem do dyskusji o doświadczeniach związanych z importem herbaty, funkcjonowaniem herbaciarni i popularyzowaniem się kultury herbaty w Europie Środkowej.

Aleš Juřina
Pochodzi z Ostrawy. W 1987 brał udział powstawaniu czesko-słowackiej społeczności herbacianej, pięć lat później był jednym z założycieli Towarzystwa Miłośników Herbaty z Pragi (od 1992) i światowej sieci kilkudziesięciu ortodoksyjnych herbaciarni Dobrá čajovna/Dobra Tea/Czajownia (pierwsza Czajownia Matka powstała na Placu Wacława w Pradze 1 czerwca 1993). Od ponad 20 lat zajmuje się selekcją i importem klasycznej liściastej herbaty do Europy, sprowadza rocznie tysiące jej kilogramów bezpośrednio ze źródeł. Odbył kilkadziesiąt podróży na setki plantacji i do fabryk herbaty na całym świecie, regularnie eksploruje Azję w poszukiwaniu herbacianych tradycji i nowych inspiracji.

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl