window.customerPrivacy.onMarketingConsentGranted(function () { })
Kategorie blog
Herbata farmerska po japońsku z Panem Takada 0
Herbata farmerska po japońsku z Panem Takada

Pan Takada jest dostawcą kolekcji herbat japońskich do sieci Czajowni (Dobrej Cajovny w Czechach, Dobra Tea w USA) od kilkunastu lat. We Wrocławiu będziemy go gościć po raz trzeci, odwiedzi nas w ramach swojego dorocznego jesiennego tournee herbacianego po Europie. Pochodzi z rodziny o tradycjach roliniczych, herbatą zajmuje się od kilkudziesięciu lat. Prezentuje parzenie w tradycyjnym stylu japońskim, bardzo chętnie dzieli się swoją wiedzą o herbacie. 
W programie wydarzenia jest degustacja kilku rodzajów herbat japońskich przygotowanych przez Mistrza Ceremonii Pana Takadę oraz prezentacja ręcznej obróbki Arachy. 
Aracha jest nazywana herbatą farmerów, jest to wstępnie przetworzona herbata zawierająca łodyżki, listki różnej wielkości i drobne pyły. W Japonii rynek produkcji herbaty jest podzielony na segmenty. Farmerzy uprawiją herbatą i dokonują zbiorów, a następnie zebrane listki poddają wstępnej obróbce termicznej (aby zatrzymać przemiany biochemiczne). Taka wstępnie przetworzona herbata to jest właśnie Aracha, którą japońscy farmerzy sprzedają na giełdach lub bezpośrednio do fabryk herbaty, gdzie Aracha poddawana jest wielu procesom dodatkowej obróbki i selekcji, w celu uzyskania konkretych rodzajów herbaty.
Podczas spotkania z Panem Takadą zostaną zaprezentowane tradycyjne sprzęty do ręcznej obróbki i selekcji Arachy oraz odbędzie się pokaz dawnej metody selekcji liści Arachy na różne sorty.
Liczba miejsc na spotkaniu jest ograniczona, wejściówki w cenie 20 zł można nabyć we wrocławskiej Czajowni lub w naszym sklepie internetowym tutaj: Kup wejściówkę na Takadę

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl