Herbata w walce z COVID-19 1
Herbata w walce z COVID-19

Czy herbata okaże się pomocna w walce z epidemią COVID-19? Coraz więcej doniesień naukowych wskazuje na pozytywne działanie składników herbaty w hamowaniu rozprzestrzeniania się wirusowej infekcji organizmu. Okazuje się, że związki zawarte w tej wspaniałej roślinie, takie jak galusan epigalokatechiny (EGCG), czy teaflawina (TF1) znacząco hamują aktywność proteazy 3CL, co jest uważane za główny cel działania leków przeciwkoronawirusowych. 

Głównym celem leków przeciwwirusowych jest działanie na enzymy specyficzne dla wirusów. Podobnie jak inne pokrewne koronawirusy, SARS-CoV-2 jest wirusem otoczkowym zawierającym jednoniciowy RNA o dodatniej polarności. Wirus ten ma cztery główne białka strukturalne. Wiadomo, że SARS-CoV-2 infekuje komórkę gospodarza poprzez wiązanie się z enzymem konwertującym angiotensyny (ACE2) za pomocą białek S. Aby mogła nastąpić replikacja wirusa, niezbędna jest obecność enzymu 3CLpro, znanego też jako główna proteaza. Właśnie dlatego proteaza jest głównym celem ataku leków przeciwirusowych.

W opublikowanych na łamach profesjonalnych czasopism naukowych artykułach naukowych coraz częściej pojawiają się informacje na temat potencjału herbaty w walce z infekcjami wirusowymi i ich konsekwencjami. Zwracamy jednak uwagę, że nie oznacza to, że cokolwiek da się wyleczyć herbatą i prosimy nie traktować tego artykułu jako porady medycznej ani żadnego rodzaju zaleceń. Artykuł ten jest inforamcją, co znajduje się w publicznie dostępnych publikacjach naukowych. 

Galusan epigallokatechiny (EGCG) jest jedną z najczęściej występujących katechin w Camellia sinensis, zwłaszcza w herbacie zielonej. EGCG został przetestowany pod kątem jego aktywności przeciwwirusowej wobec kilku wirusów i stwierdzono, że jest potencjalną opcją leczenia w porównaniu z syntetycznymi lekami chemicznymi. Jest rozpoznawany jako wielofunkcyjna bioaktywna cząsteczka wykazująca właściwości przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwutleniające, a także działanie przeciwwirusowe. W zakażeniu wirusem zapalenia wątroby typu C (HCV) stwierdzono, że EGCG hamuje infekcję poprzez przyłączanie się do komórki docelowej i zapobieganie rozprzestrzenianiu się infekcji na kolejne komórki.

Pochodne teaflawiny występujące głównie w herbacie czerwonej to teaflawina (TF1), 3-galusan teaflawiny (TF2A), 3′-galusan teaflawiny (TF2B) i teaflawina-3,3′-digalusan (TF3). Wszystkie te TF są badane pod kątem ich właściwości bioaktywnych i znane są z szerokiego spektrum właściwości biologicznych, takich jak właściwości przeciwnowotworowe, przeciwwirusowe, przeciwzapalne, przeciwutleniające i przeciwbakteryjne. W przypadku koronawirusów, polimeraza RNA zależna od RNA (RdRp) jest ważnym enzymem, który katalizuje replikację RNA. Remdesivir, lek coraz częściej stosowany w leczeniu COVID-19, jest inhibitorem RdRp i wykazuje szerokie spektrum działania przeciwwirusowego przeciwko kilku RNA wirusom, w tym Ebola, SARS ‐ CoV i MERS ‐ CoV. Wyniki obliczeń wskazują na to że teaflawiny również mogą się hamować RdRp. Podobnie jak EGCG, znacząco hamują aktywność proteazy 3CL w sposób zależny od stężenia.

Stwierdzono również, że dwa inne związki, zawarte w herbacie mają podobne działanie hamujące: kwas taninowy (IC50 = 3 µM) i 3-izoteaflawina-3-galusan (TF2B). Te dwa związki należą do grupy naturalnych polifenoli występujących w większych stezeniach w herbacie oolong i puer.

Zwłóknienie płuc u pacjentów z COVID-19 występuje, ponieważ zakażenie SARS-CoV-2 wywołuje ogromny wzrost stężenia neutrofili w płucach, wraz z produkcją i aktywacją TGF-β(transformujący czynnik wzrostu). Niekontrolowany wzrost stężenia aktywnego TGF-β za pomocą cytokin prozapalnych, takich jak TNF-α (czynnik martwicy nowotworów), IL-6 i IL-1β, powodując szybki i masywny obrzęk i zwłóknienie, które przebudowuje i blokuje drogi oddechowe, ostatecznie prowadząc do niewydolności czynnościowej płuc. Po leczeniu ekstraktem zielonej herbaty poziom mRNA i białka TNF-α zmniejszył się odpowiednio o 70% i 80%, co sugeruje, że zielona herbata ma znaczący wpływ zapobiegawczy w chorobach związanych z TNF-α.

 

Źródła:

Minsu Jang, Yea-In Park, Yeo-Eun Cha, Rackhyun Park, Sim Namkoong, Jin I. Lee, and Junsoo Park; Tea Polyphenols EGCG and Theaflavin Inhibit the Activity of SARS-CoV-2 3CL-Protease In Vitro; Evid Based Complement Alternat Med. 2020
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7499281/

Susmit Mhatre, Tishya Srivastava, Shivraj Naik, and Vandana Patravale; Antiviral activity of green tea and black tea polyphenols in prophylaxis and treatment of COVID-19: A review; Phytomedicine. 2020
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7367004/

Rajesh Ghosh, Ayon Chakraborty, Ashis Biswas, and Snehasis Chowdhuri; Evaluation of green tea polyphenols as novel corona virus (SARS CoV-2) main protease (Mpro) inhibitors – an in silico docking and molecular dynamics simulation study; J Biomol Struct Dyn. 2020
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7332865/

Jrhau Lung, Yu‐Shih Lin, Yao‐Hsu Yang, Yu‐Lun Chou, Li‐Hsin Shu, Yu‐Ching Cheng, Hung Te Liu, Ching‐Yuan Wu; The potential chemical structure of anti‐SARS‐CoV‐2 RNA‐dependent RNA polymerase; Journal of Medical Virology; 2020
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1002/jmv.25761

 

Thailand Medical News; 2020

https://www.thailandmedical.news/news/covid-19-herbs-scientist-study-phytochemicals-found-in-green-tea-such-as-theaflavins-,-catechins-and-myricetins-as-potential-antivirals-against-sars-c

 

Tłumaczenia i współpraca Anton Siomchen - blog: Chádào - Anton o herbacie

https://www.facebook.com/antonoherbacie/posts/140724204463007?__tn__=K-R 

Komentarze do wpisu (1)

7 stycznia 2021

gratuluję - swietny artykół

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl