Herbata oolong Tie Guan Yin Supergrade - Żelazna bogini miłosierdzia
Opis
Tie Guan Yin to słynny oolong z prowincji Fujian, obszar Anxi. W tej wersji w pełni klasyczna – w końcowej fazie produkcji listki są „zapiekane“ w specjalnym piecu herbacianym. Liść masywny, o ciemnym kolorze zielono-niebieskim lub zielono-brązowym, skręcony w niewielkie "kuleczki".
W dosłownym tłumaczeniu "Żelazna Bogini Miłosierdzia", swoją nazwę zawdzięcza chińskiej bogini, dzięki której według miejscowej legendy możemy cieszyć się tą herbatą.
Wyraźny aromat kwitnących sadów mandarynkowych otaczających plantacje z herbatą, i odurzający smak, to cecha charakterystyczna tej herbaty.
Tie Guan Yin otrzymała tytuł herbaty roku 2007, w konkursie Towarzystwa Miłośników Herbaty.
Charakterystyka
Ilość liści | 2 g / 100 ml |
Temperatura wody | 80°C |
Czas parzenia | 2 min |
Ilość naparów | 4 |
Inne zalecenia | Szczególnie polecana w metodzie Gong Fu - kilka gramów na każde 100 ml, stosując kilkusekundowe napary, używając wrzątku. |
Rok zbiorów | 2021 |
Data ważności | 31.12.2023 |
Czajuś
Jeden z moich ulubionych oolongów. Daje 4 intensywne napary, mocno kwiatowe a zarazem delikatne. Smak jest słodki i świeży, nawet orzeźwiający. Listki szybko oddają smak i aromat, przez co herbatę czuć nawet w dużym pokoju. Średnio fermentowana, raczej mocniej niż słabiej, brak charakterystycznych dla mocniej fermentowanych oolongów palonych nut. Cała kwiatowość wyciągnięta, bez niepotrzebnej surowości. Według mnie - wyjątkowa, prawie odświętna herbata. Dobra dla wąskiego grona przyjaciół lub dla samotnego odpoczynku.
H.Ania
Wyrazistsza w smaku niż jej siostra Jadeitowa, więc to zależy czy ktoś poszukuje delikatnego aromatu kwiatów, który odnajdziemy w Tie Guan Yin Jade, czy bardziej zdecydowanego smaku wynikającego z prażenia jakiemu poddawane są liście Supergrade. Liście sprawdzają się zarówno w parzeniu klasycznym, jak i w stylu gong-fu.
CzajmanStas
W smaku bardzo intensywny bukiet kwiatów. Przez prażenie w końcowym etapie pojawiają się nutki nieco orzechowo-miodowe. Bardziej charakterna niż TGY Jade. Pierwszy napar wychodzi zazwyczaj dość subtelny, skupiamy się wtedy na aromacie. Przy drugim parzeniu, gdy listki są już nasiąknięte i pootwierane uwalnia się pełnia i głębia tej herbaty.
Joasia
Tak samo jak w wersji jadeitowej napar jest bardzo kwiatowy, ale prażenie liści sprawia, że napar jest bardziej wyrazisty z posmakiem archaidowym i miodowym.