Herbata zielona Zhu Cha - Herbata perłowa - Gunpowder






Opis
Popularna herbata Gunpowder
Niezwykle popularna odmiana zielonej herbaty liściastej z prowincji Zhejiang. Zwijana typowo do małych twardych kuleczek, których połysk świadczy o świeżości i najlepszej jakości herbaty. Ze względu na podobieństwo z prochem strzelniczym w Europie nazywana Gunpowder.
Codzienna, dobra do wielokrotnego parzenia
Napar jasnozielony o smaku i zapachu lekko dymnym. Do picia na co dzień, jest idealnym dopełnieniem chińskiej diety. Ta herbata zielona bardzo ciekawie rozwija się w czajniczku czy szklance. Początkowo malutkie ziarno herbaty stopniowo otwiera się przyjmując kształt zaskakująco dużych liści. Uzyskana barwa jest żółto-zielona, ciemnawa, przyjemny delikatny smak gorzki, ostry, ciekawie chłodząca i lekko dymna. Długo zostaje na języku.
Charakterystyka
Ilość liści | 1 g / 100 ml |
Temperatura wody | 80°C |
Czas parzenia | 2 min |
Ilość naparów | 2 |
Inne zalecenia | Przy kolejnych naparach wydłużać czas parzenia o 1-2 minuty |
Rok zbiorów | 2022 |
Data ważności | 31.12.2024 |
Charakterystyka liści | Zwinięte |
Kolor herbaty | Zielona |
Pieczęć jakości | Standard UE |
Jakub
17 czerwca 2020Fantastyczna herbata. Opis słusznie zachwala sam proces rozwijania się listków, na co lubię patrzeć za każdym razem gdy ją przygotowuję. Ma ciekawy dymny zapach i smak. Jeżeli ktoś nie jest pewien czy ten dymny posmak przypadnie mu do gustu zdecydowanie warto spróbować. Ja spróbowałem i na pewno nie żałuję.
CzajmanStaś
17 stycznia 2021Patrząc tylko na herbaty zielone, Zhu Cha można zaliczyć do smaków półwytrawnych. Intensywna, wyraźna, trochę owocowa, delikatnie rybna z wyczuwalną dymną nutą. Idealnie nadaje się do codziennego popijania. Temperatura parzenia między 70 a 80 stopni, zależy jak intensywną cierpkość chcemy z niej wyciągnąć.