
Kategorie
Region uprawy
-
Chiny, Prowincja Anhui
-
Chiny, Prowincja Fujian
-
Chiny, Prowincja Guangdong
-
Chiny, Prowincja Hunan
-
Chiny, Prowincja Jiangsu
-
Chiny, Prowincja Sichuan
-
Chiny, Prowincja Yunnan
-
Chiny, Prowincja Zhejiang
-
Chiny, Putuo Shan
-
Czajownia
-
Gruzja
-
Indie, Assam
-
Indie, Darjeeling
-
Japonia
-
Japonia, Prefektura Kyoto
-
Japonia, Wyspa Honsiu
-
Japonia, Wyspa Kiusiu
-
Kenia
-
Korea Południowa
-
Laos
-
Maroko
-
Nepal
-
RPA
-
Rwanda
-
Sri Lanka - Cejlon
-
Tajlandia
-
Tajwan - Formoza
-
Turcja
-
Wietnam, Prowincja Thai Nguyen
Dostępność
Ocena
Cena
Herbata wywodzi się z Chin. Legenda mówi, że pierwszy krzew herbaciany wyrósł w miejscu, gdzie buddyjski mnich Bodhidarma rzucił własne powieki samodzielnie odcięte chwilę wcześniej. Zrobił to w przypływie gniewu spowodowanego uśnięciem po dziewięciu latach medytacji.
Już w VII wieku n.e. herbata wędrowała szlakami handlowymi z Chin do Indii, Azji Środkowej, Korei i Japonii, a także Jedwabnym szlakiem w kierunku Bliskiego Wschodu. W tym okresie była już także dostępna w Mongolii i Tybecie. W Europie jako pierwsi herbaty doświadczyli Rosjanie, w pierwszej połowie XVI wieku, podczas podboju Syberii i kontaktów dyplomatycznych z Chinami. Wreszcie na początku XVII wieku do Europy Zachodniej herbatę na pokładach statków zaczęli przywozić Portugalczycy, a potem Brytyjczycy. W XIX wieku Brytyjska Kompania Wschodnioindyjska zapoczątkowała na szeroką skalę uprawy herbaty w Indiach z sadzonek i nasion sprowadzonych z Chin.



