
Kategorie
-
HERBATA CHIŃSKA (63)
-
HERBATA JAPOŃSKA (22)
-
HERBATA TAJWAŃSKA (8)
-
HERBATA INDYJSKA (22)
-
HERBATA CEJLOŃSKA / LANKIJSKA (7)
-
HERBATA POŁUDNIOWOKOREAŃSKA (4)
-
HERBATA WIETNAMSKA (4)
-
HERBATA LAOTAŃSKA (1)
-
HERBATA KENIJSKA (1)
-
HERBTA NEPALSKA (2)
-
HERBATA MAROKAŃSKA (3)
-
HERBATA POŁUDNIOWOAFRYKAŃSKA (3)
-
HERBATA Z RESZTY ŚWIATA (11)
Region uprawy
-
Bhutan (1)
-
Chiny (61)
-
Chiny, Prowincja Guangdong (1)
-
Czajownia (1)
-
Indie (20)
-
Japonia (20)
-
Japonia, Prefektura Kyoto (1)
-
Japonia, Wyspa Kiusiu (1)
-
Kenia (1)
-
Korea Południowa (4)
-
Laos (1)
-
Maroko (3)
-
Nepal (2)
-
Portugalia (1)
-
RPA (2)
-
Sri Lanka - Cejlon (7)
-
Tajlandia (3)
-
Tajwan - Formoza (8)
-
Wietnam (4)
Charakterystyka liści
Kolor herbaty
Oznaczenie jakości
Cena
-
od
do
Promocja
Herbata wywodzi się z Chin. Legenda mówi, że pierwszy krzew herbaciany wyrósł w miejscu, gdzie buddyjski mnich Bodhidarma rzucił własne powieki samodzielnie odcięte chwilę wcześniej. Zrobił to w przypływie gniewu spowodowanego uśnięciem po dziewięciu latach medytacji.
Już w VII wieku n.e. herbata wędrowała szlakami handlowymi z Chin do Indii, Azji Środkowej, Korei i Japonii, a także Jedwabnym szlakiem w kierunku Bliskiego Wschodu. W tym okresie była już także dostępna w Mongolii i Tybecie. W Europie jako pierwsi herbaty doświadczyli Rosjanie, w pierwszej połowie XVI wieku, podczas podboju Syberii i kontaktów dyplomatycznych z Chinami. Wreszcie na początku XVII wieku do Europy Zachodniej herbatę na pokładach statków zaczęli przywozić Portugalczycy, a potem Brytyjczycy. W XIX wieku Brytyjska Kompania Wschodnioindyjska zapoczątkowała na szeroką skalę uprawy herbaty w Indiach z sadzonek i nasion sprowadzonych z Chin.