Kategorie
- HERBATA CHIŃSKA (62)
- HERBATA JAPOŃSKA (26)
- HERBATA TAJWAŃSKA (8)
- HERBATA INDYJSKA (20)
- HERBATA CEJLOŃSKA / LANKIJSKA (7)
- HERBATA POŁUDNIOWOKOREAŃSKA (5)
- HERBATA WIETNAMSKA (4)
- HERBATA LAOTAŃSKA (1)
- HERBATA KENIJSKA (1)
- HERBTA NEPALSKA (2)
- HERBATA MAROKAŃSKA (3)
- HERBATA POŁUDNIOWOAFRYKAŃSKA (3)
- HERBATA Z RESZTY ŚWIATA (11)
Region uprawy
- Bhutan (1)
- Chiny (60)
- Chiny, Prowincja Guangdong (1)
- Czajownia (1)
- Indie (18)
- Japonia (24)
- Japonia, Prefektura Kyoto (1)
- Japonia, Wyspa Kiusiu (1)
- Kenia (1)
- Korea Południowa (5)
- Laos (1)
- Maroko (3)
- Nepal (2)
- Portugalia (1)
- RPA (2)
- Sri Lanka - Cejlon (7)
- Tajlandia (3)
- Tajwan - Formoza (7)
- Wietnam (4)
Charakterystyka liści
Kolor herbaty
Oznaczenie jakości
Cena
-
od
do
Herbata wywodzi się z Chin. Legenda mówi, że pierwszy krzew herbaciany wyrósł w miejscu, gdzie buddyjski mnich Bodhidarma rzucił własne powieki samodzielnie odcięte chwilę wcześniej. Zrobił to w przypływie gniewu spowodowanego uśnięciem po dziewięciu latach medytacji.
Już w VII wieku n.e. herbata wędrowała szlakami handlowymi z Chin do Indii, Azji Środkowej, Korei i Japonii, a także Jedwabnym szlakiem w kierunku Bliskiego Wschodu. W tym okresie była już także dostępna w Mongolii i Tybecie. W Europie jako pierwsi herbaty doświadczyli Rosjanie, w pierwszej połowie XVI wieku, podczas podboju Syberii i kontaktów dyplomatycznych z Chinami. Wreszcie na początku XVII wieku do Europy Zachodniej herbatę na pokładach statków zaczęli przywozić Portugalczycy, a potem Brytyjczycy. W XIX wieku Brytyjska Kompania Wschodnioindyjska zapoczątkowała na szeroką skalę uprawy herbaty w Indiach z sadzonek i nasion sprowadzonych z Chin.